delapidare dex - definiţie, sinonime, conjugare
DELAPIDÁ, delapidéz, vb. I. Tranz. A sustrage, a fura, bani sau alte bunuri din avutul statului. – Din fr. dilapider, lat. dilapidare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DELAPIDÁRE, delapidări, s.f. Acţiunea de a delapida şi rezultatul ei; infracţiune care constă în însuşirea, folosirea sau traficarea de către un angajat, în interesul său sau al altei persoane, a unor sume de bani sau a altor bunuri aflate în gestiunea sau în administrarea sa; sustragere de bani sau bunuri din avutul statului. – V. delapida.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DELAPID//Á ~éz tranz. (bani sau bunuri materiale) A sustrage din avutul statului; a defrauda. /<fr. délapider, lat. delapidare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DELAPID//ÁRE ~ări f. 1) v. A DELAPIDA. 2) Infracţiune care constă în însuşirea sau traficarea unei sume de bani sau a altor bunuri din proprietatea statului, aflate în administrarea cuiva. /v. a delapida
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DELAPIDÁ vb. I. tr. A fura, a-şi însuşi bunuri, bani publici; a ruina (o instituţie, o bancă) prin cheltuieli excesive. [Var. dilapida vb. I. / < fr. dilapider, lat. dilapidare].
(Dicţionar de neologisme)

DELAPIDÁRE s.f. Acţiunea de a delapida şi rezultatul ei; defraudare. [Var. dilapidare s.f. / < delapida].
(Dicţionar de neologisme)

DELAPIDÁ vb. tr. a sustrage, a-şi însuşi bani, valori sau alte bunuri din avutul obştesc aflate în grija sa. (după fr. dilapider, lat. dilapidare)
(Marele dicţionar de neologisme)

delapidá vb., ind. prez. 1 sg. delapidéz, 3 sg. şi pl. delapideáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

delapidáre s. f., g.-d. art. delapidării; pl. delapidări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DELAPIDÁ vb. (JUR.) a defrauda, a sustrage, (rar) a frauda, (înv. şi fam.) a sfeterisi, (impr.) a deturna. (A ~ o sumă de bani.)
(Dicţionar de sinonime)

DELAPIDÁRE s. 1. (JUR.) defraudare, sustragere, (înv. şi fam.) sfeteriseală, sfeterisire, (grecism înv.) sfeterismos, (impr.) deturnare. (~ unei sume de bani.) 2. v. fraudă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de del dela delap delapi

Cuvinte se termină cu literele: re are dare idare pidare