delegație dex - definiţie, sinonime, conjugare

delegație

[Sinonime]
DELEGÁŢIE, delegaţii, s.f. 1. Misiune sau însărcinare de-a se prezenta sau de a acţiona în numele cuiva ♦ (Concr.) Act prin care cineva este desemnat ca delegat. 2. Grup de persoane împuternicit cu o misiune specială. – Din fr. délégation, lat. delegatio.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DELEGÁŢI//E ~i f. 1) Misiune dată cuiva de a acţiona sau de a vorbi în numele unui colectiv sau al unei instituţii. 2) Grup de persoane oficiale trimis undeva pentru îndeplinirea unei misiuni speciale. 3) Document oficial prin care este delegat cineva. [Art. delegaţia; G.-D. delegaţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. délégation, lat. delegatio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DELEGÁŢIE s.f. 1. Misiune sau însărcinare dată cuiva de a acţiona într-un anumit fel în numele celui care i-a încredinţat-o. 2. Act prin care cineva este desemnat ca delegat. 3. Grup de persoane care au de îndeplinit (sau sunt însărcinate cu) o misiune specială. [Gen. -iei, var. delegaţiune s.f. / cf. fr. délégation, lat. delegatio].
(Dicţionar de neologisme)

DELEGÁŢIE s. f. 1. împuternicire de a acţiona într-un anumit fel în numele cuiva. 2. act prin care cineva este desemnat ca delegat. 3. grup de persoane împuternicit cu o misiune specială. (< fr. délégation, lat. delegatio)
(Marele dicţionar de neologisme)

delegáţie s. f. → legaţie
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DELEGÁŢIE s. 1. împuternicire, mandat, procură, (livr.) abilitate, (înv.) procuraţie, vechilet, vechilimea, vechilâc, (grecism înv.) plirexusiotită. (I-a dat o ~ pentru a-l reprezenta.) 2. (înv.) ambasadă, solie. (A trimis împăratului o ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de del dele deleg delega

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie gatie egatie