delegat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DELEGÁ, delég, vb. I. Tranz. A transmite cuiva dreptul de a acţiona ca reprezentant al unei persoane sau al unei instituţii. ♦ A însărcina pe cineva, pe timp limitat, cu executarea, supravegherea sau organizarea unei lucrări. – Din fr. déléguer, lat. delegare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DELEGÁT, -Ă, delegaţi, -te, s.m. şi f. 1. Persoană care a primit o delegaţie. 2. Reprezentant sau trimis al unui stat ori al unui guvern la o conferinţă, la un congres sau la o organizaţie naţională sau internaţională. – Din fr. délégué, lat. delegatus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DELEGÁ delég tranz. (persoane) 1) A însărcina cu o delegaţie. 2) A numi temporar responsabil de efectuarea sau de organizarea unor lucrări. /<fr. déléguer, lat. delegare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DELEGÁ//T ~tă (~ţi, ~te) m. şi f. 1) Persoană împuternicită cu o misiune specială; trimis. 2) Reprezentant al unei organizaţii politice sau obşteşti la o întrunire. /v. a delega
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DELEGÁ vb. I. tr. A împuternici pe cineva cu dreptul de a acţiona (în numele celui care-i dă împuternicirea); a da o delegaţie cuiva. ♦ A transmite prin delegaţie (o autoritate, o putere, o creanţă etc.). [P.i. delég, se conjugă ca lega. / < fr. déléguer, cf. lat. delegare].
(Dicţionar de neologisme)

DELEGÁT, -Ă adj., s.m. şi f. (Cel) împuternicit cu o delegaţie. [< delega, cf. fr. délégué, lat.t. delegatus].
(Dicţionar de neologisme)

DELEGÁ vb. tr. a atribui cuiva calitatea de delegat; a da o delegaţie. (< fr. déléguer, lat. delegare)
(Marele dicţionar de neologisme)

DELEGÁT, -Ă s. m. f. 1. cel împuternicit cu o delegaţie. 2. reprezentant al unei organizaţii politice sau obşteşti, al unui stat la o conferinţă, la un congres etc. (< fr. délégué, lat. delegatus)
(Marele dicţionar de neologisme)

delegá vb., ind. prez. 1 sg. delég, 3 sg. şi pl. deleágă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

delegát s. m., pl. delegáţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DELEGÁ vb. v. autoriza.
(Dicţionar de sinonime)

DELEGÁT s. emisar, împuternicit, mesager, reprezentant, sol, trimis, (prin Transilv.) mânat, (înv.) misit, rugător, solitor. (~ al unui stat străin.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de del dele deleg delega

Cuvinte se termină cu literele: at gat egat legat elegat