demilitarizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DEMILITARIZÁ, demilitarizéz, vb. I. Tranz. A desfiinţa total sau parţial, în urma unei convenţii internaţionale, forţele armate, armamentul, instalaţiile şi orice activitate cu caracter militar, într-o regiune, o ţară etc. ♦ A reda caracterul civil unor instituţii, întreprinderi etc. militarizate. – Din fr. démilitariser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEMILITARIZÁT, -Ă, demilitarizaţi, -te, adj. (Despre o ţară, un teritoriu etc.) Care a fost lipsit de armată, de fortificaţii sau de industrie militară. ♢ Zonă demilitarizată = fâşie de teritoriu (de-a lungul graniţei dintre două state) în care se interzice, prin convenţii internaţionale, să se construiască fortificaţii, instalaţii militare etc. sau să se ţină forţe armate. – V. demilitariza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DEMILITARIZ//Á ~éz tranz. 1) (ţări, regiuni) A elibera de forţe armate şi de instalaţiile aferente; a dezarma. 2) (instituţii militarizate) A face să capete statut civil. /<fr. démilitariser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DEMILITARIZÁ vb. I. tr. A desfiinţa armata şi instalaţiile aferente ei. ♦ A retrage trupele dintr-un anumit teritoriu. [Cf. fr. démilitariser].
(Dicţionar de neologisme)

DEMILITARIZÁ vb. tr. a desfiinţa sau a limita pe un anumit teritoriu, în urma unei convenţii internaţionale, forţele armate, armamentul, instalaţiile militare, industria de armament. (< fr. démilitariser)
(Marele dicţionar de neologisme)

demilitarizá vb., ind. prez. 1 sg. demilitarizéz, 3 sg. şi pl. demilitarizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: de dem demi demil demili

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat rizat arizat