depărtare dex - definiţie, sinonime, conjugare
DEPĂRTÁ, depărtez, vb. I. 1. Refl. A mări distanţa faţă de locul unde se află cineva sau ceva, a se retrage din preajma cuiva sau a ceva, a se aşeza sau a pleca (mai) departe. ♦ Fig. A se înstrăina de cineva sau de ceva. 2. Tranz. A duce, a muta ceva mai departe, a distanţa de ceva; a trimite sau a ţine pe cineva departe. ♦ Fig. A înlătura pe cineva de undeva, a izgoni, a alunga. 3. Refl. A se abate, a devia (de la subiect). – Din departe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEPĂRTÁRE, depărtări, s.f. 1. Faptul de a (se) depărta. ♦ (Concr.) Loc situat la mare distanţă de vorbitor. 2. Distanţă. ♢ Loc. adj. şi adv. Din depărtare (sau depărtări) = de departe, de la mare distanţă. – V. depărta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEPĂRT//ÁRE ~ări f. 1) v. A DEPĂRTA. 2) Interval dintre două puncte în spaţiu; distanţă. ♢ Din ~ de departe; dintr-un loc îndepărtat. 3) Loc situat departe de vorbitor. /v. a depărta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

depărtá vb., ind. prez. 1 sg. depărtéz, 3 sg. şi pl. depărteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

depărtáre s. f., g.-d. art. depărtării; pl. depărtări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DEPĂRTÁ vb. 1. v. îndepărta. 2. a (se) dezlipi, a (se) îndepărta. (Să nu te ~ de mine.) 3. v. spaţia. 4. v. scoate. 5. v. izgoni. 6. a se îndepărta, v. înstrăina. (De ce te-ai ~ de noi?) 7. v. abate.
(Dicţionar de sinonime)

DEPĂRTÁRE s. 1. v. îndepărtare. 2. dezlipire, îndepărtare. (~ lui de casă.) 3. distanţare, îndepărtare, rărire, spaţiere. (~ literelor unui cuvânt.) 4. v. distanţă. 5. distanţă, interval, spaţiu, (Transilv.) scopot. (Ce ~ este între cei doi stâlpi?)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) depărta ≠ a (se) apropia
(Dicţionar de antonime)

Depărtareapropiere
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dep depa depar depart

Cuvinte se termină cu literele: re are tare rtare artare