deplasat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DEPLASÁ, deplaséz, vb. I. 1. Tranz. A lua ceva sau pe cineva dintr-un loc şi a-l pune în altul, a-i schimba locul; a muta. ♦ Refl. A se mişca din poziţia iniţială; a aluneca; a se disloca. 2. Refl. A se duce undeva (în interes de serviciu). – Din fr. déplacer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEPLASÁT, -Ă., deplasaţi, -te, adj. Care nu se află la locul lui. ♦ (Despre oameni şi manifestările lor) Care nu este aşa cum se cuvine în raport cu situaţia, cu momentul dat; nepotrivit, nelalocul lui; necuviincios. – V. deplasa. Cf. fr. d é p l a c é.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DEPLAS//Á ~éz tranz. 1) (persoane, obiecte) A scoate dintr-o anumită stare sau poziţie; a schimba dintr-un loc în altul; a muta. 2) A face să se deplaseze. /<fr. déplacer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DEPLAS//Á mă ~éz intranz. 1) (despre persoane) A pleca în altă localitate (în interes de serviciu). 2) (despre terenuri, obiecte) A-şi schimba poziţia iniţială; a se disloca; a aluneca. /<fr. déplacer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DEPLASÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A DEPLASA şi A SE DEPLASA. 2) fig. Care nu este potrivit cu situaţia sau cu momentul dat; nepotrivit. 3) fig. Care vine în contradicţie cu buna-cuviinţă; contrar bunului-simţ; deloial. Vorbe ~te. /v. a deplasa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DEPLASÁ vb. I. 1. tr., refl. A(-şi) schimba locul, a (se) mişca din loc; a (se) muta. ♦ A aluneca sau a face să alunece; a (se) disloca. 2. refl. A merge, a pleca undeva pentru un timp limitat (în interes de serviciu). [< fr. déplacer].
(Dicţionar de neologisme)

DEPLASÁT, -Ă adj. Care nu se află la locul lui. ♦ Nepotrivit, nelalocul său; (fig. necuviincios. [< deplasa].
(Dicţionar de neologisme)

DEPLASÁ vb. I. tr., refl. 1. a(-şi) schimba locul, a (se) mişca din loc. 2. a face să alunece, a aluneca; a (se) disloca. II. refl. a pleca undeva pentru un timp limitat. (< fr. déplacer)
(Marele dicţionar de neologisme)

DEPLASÁT, -Ă adj. 1. care nu se află la locul lui. 2. (despre oameni şi manifestările lor) nepotrivit, nelalocul său; (fig.) necuviincios. (< deplasa)
(Marele dicţionar de neologisme)

deplasá vb. (sil. -pla-), ind. prez. 1 sg. deplaséz, 3 sg. şi pl. deplaseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

deplasát adj. m., pl. deplasáţi; f. sg. deplasátă, pl. deplasáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DEPLASÁ vb. 1. v. merge. 2. v. muta. 3. a se da, a se duce, a merge. (Se ~ cu doi paşi înapoi.) 4. v. duce. 5. a (se) clătina, a (se) clinti, a (se) mişca, a (se) muta, a (se) urni, (înv. şi pop.) a (se) sminti, (înv. şi reg.) a (se) clăti, (Mold. şi Transilv.) a (se) vâşca. (N-a putut ~ piatra de la locul ei.) 6. a duce. (A ~ lingura la gură.) 7. a mişca, a muta, a plimba. (~ bomboana prin gură.) 8. v. circula. 9. v. trece. 10. a împinge, a mâna. (Vântul ~ departe frunzele căzute.) 11. a aluneca. (Un strat de roci s-a ~.) 12. v. luxa. 13. v. acţiona. 14. v. schimba.
(Dicţionar de sinonime)

DEPLASÁT adj. v. luxat.
(Dicţionar de sinonime)

DEPLASÁT adj. v. distonant, inadecvat, inoportun, neadecvat, necorespunzător, neoportun, nepotrivit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dep depl depla deplas

Cuvinte se termină cu literele: at sat asat lasat plasat