depresiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

depresiune

[Sinonime]
DEPRESIÚNE, depresiuni, s.f. I. 1. Formă de relief situată la un nivel mai jos decât regiunile înconjurătoare. 2. Vârtej de aer în care presiunea aerului este mai mică decât în regiunile vecine şi care aduce timp nefavorabil în locurile pe unde trece. II. Fig. Stare sufletească (patologică) de tristeţe (asociată cu nelinişte); descurajare, deprimare. III. (Ec. pol.) Fază a ciclului economic, posterioară crizei economice, în care producţia se menţine la un nivel scăzut, mărfurile se vând greu şi la preţuri scăzute, în condiţiile în care rămâne redusă şi puterea de cumpărare a populaţiei. [Pr.: -si-u-] – Din fr. dépression, lat. depressio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEPRESIÚN//E ~i f. 1) geogr. Formă de relief concavă, aflată la un nivel mai jos în comparaţie cu regiunile din jur; adâncitură a reliefului. ♢ ~ atmosferică zonă atmosferică cu presiune scăzută, favorabilă formării ciclonilor. 2) fig. Stare (patologică) de apăsare sufletească profundă şi persistentă; deprimare; dezolare. [Art. depresiunea; G.-D. depresiunii; Sil. -si-u-] /<fr. dépression, lat. depressio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DEPRESIÚNE s.f. I. 1. Întindere de teren înconjurată de înălţimi; adâncitură de teren de întindere mare. 2. Presiune atmosferică inferioară valorii normale a presiunii dintr-un loc, oarecare. II. (Fig.) Tristeţe (profundă), mâhnire; deprimare. III. Scădere a valorilor, a acţiunilor etc. , cauzată de o criză. [Pron. -si-u-. / cf. fr. dépression, lat. depressio].
(Dicţionar de neologisme)

DEPRESIÚNE s. f. 1. întindere de teren înconjurată de înălţimi; adâncitură de teren de întindere mare. 2. (geod.) unghi sub care se vede orizontul când staţia este amplasată la înălţime. 3. presiune mai mică decât cea de referinţă. o ~ atmosferică = presiune atmosferică inferioară valorii normale a presiunii dintr-o anumită zonă. 4. pierdere a energiei fizice sau morale; stare patologică de tristeţe intensă; depresivitate, deprimare. 5. scădere a valorilor, a acţiunilor etc., cauzată de o criză. (< fr. dépression, lat. depressio)
(Marele dicţionar de neologisme)

depresiúne s. f. (sil. -pre-si-u-) → presiune
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DEPRESIÚNE s. 1. (GEOGR.) (pop.) lăsătură. (În munţi pot exista numeroase ~.) 2. (GEOGR.) depresiune oceanică = fosă abisală, groapă abisală. 3. demoralizare, deprimare, descurajare, (livr.) marasm, (înv.) demoralizaţie, (fig.) demobilizare. (Stare de ~ a unui nevrotic.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Depresiuneridicătură
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dep depr depre depres

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune esiune