derapare dex - definiţie, sinonime, conjugare
DERAPÁ, pers. 3 derapează, vb. I. Intranz. (Despre roţi de cauciuc şi despre vehicule cu asemenea roţi) A aluneca într-o direcţie înclinată faţă de direcţia normală de mers. – Din fr. déraper.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DERAPÁRE, derapări, s.f. 1. Faptul de a derapa. 2. Deplasare a ancorei pe fundul apei datorită vântului, valurilor etc. care acţionează asupra navei. 3. Deplasare laterală a unui avion în timpul aterizării sau al unui viraj cu înclinare laterală prea mică. – V. derapa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DERAP//Á pers. 3 ~eáză intranz. (despre roţi de cauciuc sau despre vehicule cu astfel de roţi) A aluneca pe sol din cauza aderenţei reduse. /<fr. déraper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DERAPÁ vb. I. intr. (Despre roţile unui vehicul; despre vehicule) A aluneca pierzând aderenţa cu solul, a aluneca într-o parte în raport cu direcţia de înaintare. ♦ (Mar.; despre ancoră) A aluneca pe fund. [< fr. déraper].
(Dicţionar de neologisme)

DERAPÁRE s.f. Acţiunea de a derapa şi rezultatul ei; derapaj. ♦ Deplasare a ancorei pe fundul apei datorită vântului, valurilor etc. care acţionează asupra navei. ♦ Deplasare laterală a unui avion la aterizare sau în timpul unui viraj cu înclinare laterală prea mică. [< derapa].
(Dicţionar de neologisme)

DERAPÁ vb. intr. 1. (despre vehicule) a aluneca într-o direcţie deviată, în lipsa unei aderenţe suficiente. 2. (despre ancoră) a se deplasa pe fundul apei, datorită vântului, valurilor care acţionează asupra navei. 3. (despre avioane) a se deplasa lateral la aterizare sau în timpul unui viraj cu înclinare laterală prea mică. 4. (schi) a practica o glisadă laterală voluntară. 5. (fig.; despre o situaţie) a se schimba defavorabil şi neprevăzut. (< fr. déraper)
(Marele dicţionar de neologisme)

derapá vb., ind. prez. 3 sg. şi pl. derapeáză; conj. prez. 3 sg. şi pl. derapéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

derapáre s. f., g.-d. art. derapării; pl. derapări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DERAPÁRE s. derapaj.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de der dera derap derapa

Cuvinte se termină cu literele: re are pare apare rapare