descifra dex - definiţie, sinonime, conjugare
DESCIFRÁ, descifréz, vb. I. Tranz. 1. A desluşi un text neciteţ sau scris într-o limbă străină, cu caractere complicate sau cu semne convenţionale. ♦ A interpreta un plan, o hartă etc. ♦ A citi şi a interpreta, la prima vedere, o partitură muzicală. 2. Fig. A înţelege ceva obscur, a-i prinde sensul; a ghici, a desluşi. – Des1- + cifra (după fr. déchiffrer).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DESCIFR//Á ~éz tranz. 1) (mesaje, texte cifrate sau scrise într-o limbă străină) A transpune în limbaj natural pe baza unui cifru; a decoda; a decodifica. 2) (texte scrise într-o limbă străină) A face să poată fi înţeles; a desluşi. 3) (texte neciteţe) A citi în urma unui efort. 4) (planuri, hărţi) A interpreta, explicând semnele conven-ţionale. 5) (partituri muzicale) A citi şi a interpreta la prima vedere. 6) fig. (sensul unor lucruri obscure) A pătrunde cu mintea; a înţelege; a sesiza; a pricepe; a concepe. /des- + cifră
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DESCIFRÁ vb. I. tr. 1. A reuşiciteşti un text neciteţ sau scris într-o limbă necunoscută; a găsi semnificaţia a ceea ce este scris în cifre, într-un alfabet secret. ♦ A interpreta o bucată muzicală după partitură la prima vedere. 2. (Fig.) A înţelege, a pătrunde, a ghici (ceva obscur, ascuns). [După fr. déchiffrer].
(Dicţionar de neologisme)

DESCIFRÁ vb. tr. 1. a reda în limbaj clar un text neciteţ sau scris într-o limbă necunoscută; a găsi semnificaţia a ceea ce este scris în cifre, într-un alfabet secret. ♢ a interpreta o bucată muzicală după partitură la prima vedere. 2. (fig.) a înţelege, a pătrunde, a ghici (ceva obscur, ascuns). (după fr. déchiffrer)
(Marele dicţionar de neologisme)

descifrá vb. (sil. -fra), ind. prez. 1 sg. descifréz, 3 sg. şi pl. descifreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DESCIFRÁ vb. 1. v. rezolva. 2. v. citi.
(Dicţionar de sinonime)

DESCIFRÁ vb. v. analiza, comenta, explica, interpreta, tâlcui.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A descifra ≠ a încifra
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de des desc desci descif

Cuvinte se termină cu literele: ra fra ifra cifra scifra