descrie dex - definiţie, sinonime, conjugare
DESCRÍE, descriu, vb. III. Tranz. 1. A prezenta, a înfăţişa, a zugrăvi pe cineva sau ceva. 2. A trasa o linie curbă, un arc sau un arc de cerc. 3. A parcurge o traiectorie. – Din fr. décrire (după scrie).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DESCRÍE descríu tranz. 1) (aspecte din realitate) A reprezenta în scris sau oral, enumerând detaliile. 2) (curbe, arcuri etc.) A marca printr-o linie subţire; a trasa. 3) (traiectorii) A lăsa în formă de urmă ca rezultat al mişcării. [Sil. -cri-e] /<fr. décrire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

descríe (-íu, -ís), vb. – A prezenta, a înfăţişa, a zugrăvi. Traducere a fr. décrire, prin intermediul vb. scrie. – Der. descriere, s.f.; descripţi(un)e, s.f.; descriptiv, adj.; indescriptibil, adj., din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

DESCRÍE vb. III. tr. 1. A înfăţişa, a prezenta (ceva) în cuvinte. 2. A trasa o linie curbă. 3. A parcurge o traiectorie. [P.i. descríu, 5 -scrieţi, perf.s. -scrisei, part. -scris. / cf. fr. décrire, după scrie].
(Dicţionar de neologisme)

DESCRÍE vb. tr. 1. a înfăţişa, a prezenta (ceva) în cuvinte. 2. a trasa o linie curbă. 3. a parcurge o traiectorie. (după fr. décrire)
(Marele dicţionar de neologisme)

descríe vb. (sil. mf. -scri-) → scrie
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DESCRÍE vb. 1. a expune, a înfăţişa, a prezenta, a reda, a zugrăvi, (înv.) a depinge, a prescrie, a scrie, a zografisi, (fig.) a picta. (~ într-o nuvelă viaţa de la ţară.) 2. v. trasa.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de des desc descr descri

Cuvinte se termină cu literele: ie rie crie scrie escrie