descriptivism dex - definiţie, sinonime, conjugare

descriptivism

DESCRIPTIVÍSM s.n. Curent lingvistic care foloseşte metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal şi fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. – Descriptiv + suf. -ism.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DESCRIPTIVÍSM n. Curent în lingvistică bazat pe descrierea limbilor din punct de vedere formal şi fiziologic (fără a ţine cont de istoria lor). /descriptiv + suf. ~ism
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DESCRIPTIVÍSM s.n. 1. Manierism literar care acordă o importanţă exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. ♦ Sistem de critică literară care, în loc de a se pronunţa asupra semnificaţiilor şi valorii operelor, se mărgineşte la o descriere a acestora. 2. Şcoală lingvistică care foloseşte metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal şi fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. [< descriptiv + -ism].
(Dicţionar de neologisme)

DESCRIPTIVÍSM s. n. 1. manierism literar care acordă o importanţă exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. ♢ sistem de critică literară care, în loc de a se pronunţa asupra semnificaţiilor şi valorii operelor, se mărgineşte la o descriere a acestora. 2. curent în structuralismul lingvistic american care foloseşte metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal şi fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. (< descriptiv + -ism)
(Marele dicţionar de neologisme)

descriptivísm s. n. (sil. mf. -scrip-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: de des desc descr descri

Cuvinte se termină cu literele: sm ism vism ivism tivism