desensibilizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DESENSIBILIZÁ, desensibilizez, vb. I. Tranz. 1. A preveni sau a înlătura sensibilitatea unei persoane faţă de anumite medicamente, vaccinuri, seruri etc. 2. A micşora sensibilitatea unei emulsii fotografice. – Din fr. désensibiliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DESENSIBILIZÁT, -Ă, desensibilizaţi, -te, adj. Lipsit de sensibilitate. – V. desensibiliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE DESENSIBILIZ//Á mă ~éz intranz. 1) (despre persoane) A pierde sensibilitatea faţă de anumite medicamente, vaccinuri sau seruri. 2) (despre emulsii fotografice) A-şi reduce sensibilitatea la acţiunea luminii. /<fr. désensibilliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DESENSIBILIZÁ vb. I. tr. 1. A reduce sau a înlătura sensibilitatea organismului faţă de un agent sensibilizant. ♦ A introduce în organism seruri imune pentru evitarea tulburărilor de tip anafilactic. 2. (Fot.) A micşora sensibilitatea unei emulsii fotografice. [Cf. fr. désensibiliser].
(Dicţionar de neologisme)

DESENSIBILIZÁ vb. tr. 1. a reduce sau a înlătura sensibilitatea organismului faţă de un agent sensibilizant. ♢ a introduce în organism săruri imune pentru evitarea tulburărilor de tip anafilactic. 2. a micşora sensibilitatea unei emulsii fotografice prin tratarea ei, înainte de developare, cu un desensibilizator. (< fr. désensibiliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

desensibilizá vb., ind. prez. 1 sg. desensibilizéz, 3 sg. şi pl. desensibilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Antonime:
A desensibiliza ≠ a sensibiliza
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de des dese desen desens

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat ilizat