detașat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DETAŞÁ, detaşez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A (se) desprinde, a (se) desface, a (se) separa (dintr-un ansamblu unitar). ♦ Refl. (Sport) A se desprinde de ceilalţi concurenţi în timpul concursului, luând-o cu mult înainte. 2. Tranz. A deplasa un angajat în mod temporar şi în interes de serviciu de la o unitate la alta sau dintr-o localitate în alta. 3. Refl. A ieşi în evidenţă, a se evidenţia. – Din fr. détacher.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DETAŞÁT, -Ă, detaşaţi, -te, adj. Desprins, separat, izolat (de cineva sau de ceva). ♦ (Sport; adverbial) în mod evident, categoric. A câştigat detaşat cursa. – V. detaşa. Cf. fr. d e t a c h é.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DETAŞ//Á ~éz tranz. 1) A face să se detaşeze. 2) (militari sau unităţi militare) A trimite cu o misiune specială. /<fr. detacher
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DETAŞ//Á mă ~éz intranz. 1) A înceta de a fi într-un tot sau într-un grup; a se separa; a se despărţi. 2) (despre sportivi) A se desprinde de concurenţi (într-o competiţie), depăşindu-i cu mult. 3) A ieşi în evidenţă. 4) (despre slujbaşi) A se transfera temporar. /<fr. détacher
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DETAŞÁ vb. I. I. tr., refl. 1. A (se) desprinde, a (se) separa, a (se) desface (dintr-un întreg). 2. A (se) transfera temporar. ♦ tr. (Mil.) A lua o trupă, o unitate militară dintr-o armată pentru a-i da o misiune specială. II. refl. (Sport) A ieşi în evidenţă; a se distanţa, a întrece categoric. [P.i. 3,6 -şează, ger. -şând. / < fr. détacher].
(Dicţionar de neologisme)

DETAŞÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) desprinde, a (se) separa, a (se) desface (dintr-un întreg); a (se) decupa (II). 2. a (se) transfera temporar. II. refl. 1. (sport) a ieşi în evidenţă; a se distanţa, a întrece categoric. 2. (fig.) a se desprinde, a se îndepărta de o situaţie, de o preocupare. (< fr. détacher)
(Marele dicţionar de neologisme)

DETAŞÁT, -Ă adj. desprins, izolat de cineva sau de ceva. ♢ (sport; adv.) distanţat; (p. ext.) categoric, clar. (< fr. détaché)
(Marele dicţionar de neologisme)

detaşá vb., ind. prez. 1 sg. detaşéz, 3 sg. şi pl. detaşeáză, 1 pl. detaşăm; conj. prez. 3 sg. şi pl. detaşéze; ger. detaşând
(Dicţionar ortografic al limbii române)

detaşát adv., adj. m., pl. detaşáţi; f. sg. detaşátă, pl. detaşáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DETAŞÁ vb. 1. v. despărţi. 2. a se distanţa. (Se ~ pe parcurs de ceilalţi concurenţi.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A detaşa ≠ a ataşa
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de det deta detas detasa

Cuvinte se termină cu literele: at sat asat tasat etasat