determinarea dex - definiţie, sinonime, conjugare

determinarea

[Sinonime]
DETERMINÁRE, determinări, s.f. Faptul de a determina. ♦ (Concr.) Cuvânt sau propoziţie care precizează sensul altui cuvânt sau al altei propoziţii cu care este în legătură, fiind subordonate acestora. – V. determina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DETERMINÁRE s.f. Acţiunea de a determina şi rezultatul ei; condiţionare, cauzare. ♦ Operaţie logică inversă generalizării, prin care se trece de la noţiuni mai generale la noţiuni mai puţin generale. ♦ Precizare a conţinutului unui cuvânt sau al unei propoziţii cu ajutorul unui determinant. [< determina].
(Dicţionar de neologisme)

DETERMINÁRE s. f. 1. acţiunea de a determina. 2. operaţie logică, inversă generalizării, prin care se trece de la noţiuni mai generale la noţiuni mai puţin generale. 3. precizare a conţinutului unui cuvânt sau al unei propoziţii (determinat) cu ajutorul unui determinant. (< determina)
(Marele dicţionar de neologisme)

determináre s. f., g.-d. art. determinării; pl. determinări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DETERMINÁRE s. 1. v. provocare. 2. creare, pricinuire, producere, provocare, stârnire. (~ unei stări de ...) 3. v. condiţionare. 4. v. calculare. 5. definire, precizare, stabilire. (O atentă ~ a proprietăţii metalelor.) 6. v. stabilire. 7. v. complinire.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de det dete deter determ

Cuvinte se termină cu literele: ea rea area narea inarea