developare dex - definiţie, sinonime, conjugare
DEVELOPÁ, developez, vb. I. Tranz. A trata cu un reactiv chimic un film, o placă sau hârtie fotografică care au fost expuse, pentru a face să apară imaginea. ♦ A face să apară (prin diverse procedee) semnele scrise cu cerneală simpatică. – Din fr. développer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEVELOPÁRE, developări, s.f. Acţiunea de a developa. – V. developa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DEVELOP//Á ~éz tranz. 1) (pelicule, plăci, hârtii fotografice) A trata cu un reactiv chimic special pentru a obţine imaginea; a revela. 2) (scrisori cifrate) A trata cu o soluţie specială pentru a putea citi. /<fr. développer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DEVELOPÁ vb. I. tr. A trata un clişeu, o hârtie fotosensibilă etc. cu diferite substanţe chimice, pentru a face să apară imaginea latentă pe ele. ♦ A face să apară prin procedee speciale semnele scrise cu cerneală simpatică. [< fr. développer].
(Dicţionar de neologisme)

DEVELOPÁRE s.f. Acţiunea de a developa şi rezultatul ei; operaţie de revelare şi de fixare a imaginilor (de) pe clişee şi hârtii fotografice. [< developa].
(Dicţionar de neologisme)

DEVELOPÁ vb. tr. a trata cu un reactiv chimic un material fotosensibil impresionat, pentru a face să apară clar imaginea formată la expunere. ♢ a face vizibile, prin procedee speciale, semnele scrise cu cerneală simpatică. (< fr. développer)
(Marele dicţionar de neologisme)

developá vb., ind. prez. 1 sg. developéz, 3 sg. şi pl. developeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

developáre s. f., g.-d. art. developării; pl. developări
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: de dev deve devel develo

Cuvinte se termină cu literele: re are pare opare lopare