dezarticula dex - definiţie, sinonime, conjugare

dezarticula

[Conjugare] [Sinonime]
DEZARTICULÁ, dezarticuléz, vb. I. 1. Tranz. A amputa un membru sau o parte a lui la nivelul unei articulaţii. 2. Refl. (Despre oase) A ieşi din articulaţii; a se disloca. 3. Refl. Fig. A-şi pierde coeziunea, unitatea. – Din fr. désarticuler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DEZARTICUL//Á ~éz tranz. 1) (membre) A scoate din articulaţie (printr-o operaţie chirurgicală). 2) A desface în părţile componente; a dezmembra. /<fr. désarticuler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DEZARTICUL//Á mă ~éz intranz. 1) (despre membre) A ieşi din arti-culaţie; a se disloca; a se luxa; a se scrânti. 2) (despre comunităţi) A pierde coeziunea internă; a se dezagrega; a se dezmembra; a se descompune; a se destrăma; a se dezbina. /<fr. désarticuler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DEZARTICULÁ vb. I. tr. A scoate un membru din încheietură, din articulaţie. ♦ refl. (Despre oase) A ieşi din articulaţii; (fig.) a se sfărâma, a se spulbera, a se dezagrega. [Cf. fr. désarticuler].
(Dicţionar de neologisme)

DEZARTICULÁ vb. I. tr. 1. (med.; despre membre) a face să iasă din articulaţie. 2. (chir.) a amputa la nivelul unei articulaţii. II. refl. 1. (despre oase) a ieşi din încheieturi. 2. a-şi pierde coeziunea, a se dezmembra. (< fr. désarticuler)
(Marele dicţionar de neologisme)

dezarticulá vb. (sil. mf. dez-), ind. prez. 1 sg. dezarticuléz, 3 sg. şi pl. dezarticuleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DEZARTICULÁ vb. v. luxa.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dez deza dezar dezart

Cuvinte se termină cu literele: la ula cula icula ticula