dezghețat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DEZGHEŢÁ, dezghéţ, vb. I. Refl. 1. (Despre lichide îngheţate; la pers. 3) A redeveni lichid, a înceta de a mai fi îngheţat; (despre corpuri îmbibate cu apă îngheţată) a se muia la căldură (prin topirea lichidului pe care îl conţin). ♢ Tranz. Căldura a dezgheţat râul. ♦ (Despre fiinţe îngheţate) A se dezmorţi; a se încălzi. 2. Fig. (Despre oameni) A-şi pierde sfiala, stângăcia, neîndemânarea; a deveni vioi, îndrăzneţ, priceput. – Lat. disglaciare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEZGHEŢÁT, -Ă, dezgheţaţi, -te, adj. 1. (Despre lichide îngheţate) Care a redevenit lichid; (despre corpuri îmbibate cu apă îngheţată) care s-a muiat la căldură (prin topirea lichidului). ♦ (Despre fiinţe îngheţate) Dezmorţit; încălzit. 2. Fig. (Despre oameni; adesea adverbial) Isteţ, vioi, priceput. – V. dezgheţa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DEZGHEŢÁ dezghéţ tranz. A face să se dezgheţe. /<lat. disglaciare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DEZGHEŢÁ mă dezgheţ intranz. 1) (despre gheaţă, zăpadă) A trece din stare solidă în stare lichidă (la o temperatură mai mare de zero grade); a se topi. 2) (despre corpuri îngheţate) A se muia din cauza temperaturii mai mari de zero grade. 3) (despre persoane sau despre părţi ale corpului lor) A ieşi din starea de amorţeală de frig (expunându-se acţiunii căldurii); a se dezmorţi. 4) fig. A înceta de a mai fi sfios; a prinde curaj. 5) fig. A începe să manifeste îndemânare; a deveni îndemânatic. /<lat. disglaciare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dezgheţá vb., ind. prez. 1 sg. dezghéţ, 3 sg. şi pl. dezgheáţă; conj. prez. 3 sg. şi pl. dezghéţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DEZGHEŢÁ vb. a (se) dezmorţi. (Să mă ~ puţin la gura sobei.)
(Dicţionar de sinonime)

DEZGHEŢÁT adj. v. ager, descurcăreţ, deştept, dibaci, inteligent, iscusit, isteţ, iute, îndemânatic, întreprinzător, priceput, sprinten, vioi.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) dezgheţa ≠ a îngheţa
(Dicţionar de antonime)

A se dezgheţa ≠ a îngheţa
(Dicţionar de antonime)

Dezgheţat ≠ îngheţat, ruşinos, sfios, timid
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dez dezg dezgh dezghe

Cuvinte se termină cu literele: at tat etat hetat ghetat