dezvelit dex - definiţie, sinonime, conjugare
DEZVELÍ, dezvelesc, vb. IV. L Tranz. şi refl. A da la o parte, a îndepărta din jurul cuiva, de pe cineva sau ceva, sau de pe sine o învelitoare; a (se) descoperi. ♦ Tranz. Spec. A despacheta. ♦ Tranz. A da jos acoperişul de pe o casă. ♦ Tranz. A inaugura un monument, o statuie etc. (îndepărtând învelitoarea care le acoperea). 2. Tranz. Fig. A face să apară, a lasa să se vadă; a arăta. ♦ Refl. (Rar) A apărea în faţă cuiva; a se înfăţişa. 3. Tranz. şi refl. Fig. A (se) da în vileag; a (se) trăda. 4. Refl. (Despre mugurii şi bobocii plantelor; p. ext. despre plante; adesea fig.) A se deschide. – Dez- + [în]veli.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DEZVELÍT, -Ă, dezveliţi, -te, adj. 1. Care a fost scos din sau de sub învelitoare. 2. (Despre monumente) Care a fost inaugurat. 3. (Despre construcţii) Care are acoperişul scos. – V. dezveli.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DEZVEL//Í ~ésc tranz. 1) A descoperi, dând la o parte o învelitoare. 2) (obiecte) A face să se vadă scoţând din ambalaj. 3) (casa) A lipsi de înveliş. 4) (monumente, statui) A inaugura cu solemnitate în faţa publicului (îndepărtând învelitoarea). 5) fig. A face să se vadă; a arăta. /dez- + a [în]veli
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DEZVEL//Í se ~éşte intranz. rar (despre boboci, muguri) A-şi răsfira petalele; a se desface; a se desfoia. /dez- + a [în]veli
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dezvelí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. dezvelésc, imperf. 3 sg. dezveleá; conj. prez. 3 sg. şi pl. dezveleáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DEZVELÍ vb. 1. a (se) descoperi, (rar) a (se) dezvălui, (Ban.) a (se) descutropi, (Olt. şi Ban.) a (se) destruca. (Era învelit şi s-a ~ în somn.) 2. a inaugura. (A ~ un monument.)
(Dicţionar de sinonime)

DEZVELÍ vb. v. apărea, arăta, confesa, declara, desface, desfăşura, destăinui, dezvălui, divulga, ivi, împărtăşi, încredinţa, înfăţişa, mărturisi, revela, spovedi, spune, trăda.
(Dicţionar de sinonime)

DEZVELÍT adj. descoperit, neacoperit. (A dormit ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) dezveli ≠ a (se) acoperi, a (se) înveli
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de dez dezv dezve dezvel

Cuvinte se termină cu literele: it lit elit velit zvelit