diagramă dex - definiţie, sinonime, conjugare

diagramă

[Sinonime]
DIAGRÁMĂ, diagrame, s.f. Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a amplasării locurilor dintr-o sală de spectacole, din vagoane etc. ♦ Linie lăsată pe o hârtie de un aparat înregistrator, care reprezintă modul de desfăşurare a unor fenomene. [Pr.: -di-a-] – Din fr. diagramme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DIAGRÁM//Ă ~e f. 1) Reprezentare geometrică sumară a părţilor unui ansamblu şi a dispoziţiei lor unele în raport cu altele. 2) Reprezentare grafică a desfăşurării şi variaţiilor unui fenomen. [Sil. di-a-] /<fr. diagramme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DIAGRÁMĂ s.f. 1. Reprezentare grafică care facilitează o demonstraţie, care face să se înţeleagă un fenomen, care înfăţişează corelaţia între două mărimi etc. ♦ (la pl.) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de şah. ♦ Schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri). 2. Linie trasată de un aparat înregistrator. 3. (Bot.) Diagramă florală = proiecţie orizontală a tuturor componentelor unei flori. [Pron. di-a-. / < fr. diagramme, cf. gr. diagramma – desen].
(Dicţionar de neologisme)

DIAGRÁMĂ s. f. 1. reprezentare grafică schematică a valorilor unor mărimi sau a relaţiilor dintre ele. ♢ (pl.) semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de şah. 2. schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri), în autocar, în săli de spectacole etc. ♢ schema încărcăturii (mărfuri şi pasageri) a unui avion. 3. linie trasată de un aparat înregistrator. 4. (bot.) ~ florală = proiecţie orizontală a tuturor componentelor unei flori. (< fr. diagramme, gr. diagramma)
(Marele dicţionar de neologisme)

diagrámă s. f. (sil. di-a-gra-), g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DIAGRÁMĂ s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: di dia diag diagr diagra

Cuvinte se termină cu literele: ma ama rama grama agrama