diapazon dex - definiţie, sinonime, conjugare

diapazon

[Sinonime]
DIAPAZÓN, diapazoane, s.n. 1. Mic instrument acustic format dintr-o bară de oţel în formă de U, care vibrează la lovire, emiţând de obicei nota muzicală „la” şi servind la acordarea instrumentelor muzicale sau la indicarea tonului pentru un ansamblu coral. ♢ Expr. A fi (sau a se pune) la acelaşi diapazon cu cineva = a se afla în aceeaşi dispoziţie, în aceeaşi stare sufletească cu cineva; a fi (sau a se pune) de acord cu cineva. 2. (Adesea fig.) Totalitatea sunetelor pe care le poate produce vocea omenească sau un instrument muzical, de la sunetul cel mai jos până la cel mai înalt; întindere, registru. [Pr.: di-a-] – Din fr. diapason.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DIAPAZ//ÓN ~oáne n. 1) Instrument acustic, constînd dintr-o bară de oţel îndoită în formă de potcoavă, care, la lovire, emite un sunet muzical de o anumită frecvenţă şi este folosit pentru acordarea instrumentelor cu coarde. 2) Interval de sonoritate caracteristic pentru o voce sau pentru un instrument muzical. 3) fig. Posibilitate de variere a unor mărimi de acelaşi fel în anumite limite. [Sil. di-a-] /<fr. diapason
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DIAPAZÓN s.n. 1. Instrument alcătuit dintr-o vergea metalică în formă de U, care, vibrând, produce un sunet pur (de obicei „la”). ♢ A fi la acelaşi diapazon cu cineva = a fi în aceeaşi dispoziţie, în aceeaşi stare sufletească cu cineva. 2. Întindere a sunetelor pe care le produce o voce sau un instrument de la sunetul cel mai grav până la cel mai înalt; registru. 3. Model-tip de haşuri folosit la standardizarea trasării grosimii haşurilor. 4. (Tehn.) Diapazon de dimensiuni = interval dintre valorile maxime şi minime ale dimensiunilor unor piese standardizate. [< fr. diapason, cf. lat., gr. diapason – gamă].
(Dicţionar de neologisme)

DIAPAZÓN s. n. 1. mic instrument de oţel în formă de U, care, vibrând, produce un singur sunet pur (la), etalon pentru acordare sau pentru a se „da tonul”. o a fi la acelaşi ~ cu cineva = a fi la aceeaşi dispoziţie, în aceeaşi stare sufletească cu cineva. 2. ambitus. 3. model-tip de haşuri la standardizarea trasării grosimii haşurilor. 4. (tehn.) ~ de dimensiuni = interval dintre valorile maxime şi minime ale dimensiunilor unor piese standardizate. (< fr. diapason)
(Marele dicţionar de neologisme)

diapazón s. n. (sil. di-a-), pl. diapazoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DIAPAZÓN s. v. ambitus.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: di dia diap diapa diapaz

Cuvinte se termină cu literele: on zon azon pazon apazon