dictator dex - definiţie, sinonime, conjugare

dictator

DICTATÓR, dictatori, s.m. 1. (În Roma antică) Conducător al armatei cu puteri politice nelimitate, ales de senat, în vreme de război, de răscoale etc., pe o perioadă de şase luni. 2. Conducător de stat care dispune de puteri politice nelimitate. ♦ Fig. Persoană care are o conduită autoritară, care caută să-şi impună cu orice preţ voinţa. – Din fr. dictateur, lat. dictator.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DICTATÓR ~i m. 1) Suveran care guvernează în mod absolut şi autoritar; despot; potentat; tiran. 2) fig. Persoană care exercită o activitate tiranică; tiran; satrap; despot. 3) (în Imperiul Roman) Conducător de armată ales de senat şi învestit cu puteri nelimitate pentru un anumit timp (în cazuri excepţionale). /<fr. dictateur, lat. dictator
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DICTATÓR s.m. 1. Magistrat suprem în vechea Romă, ales de senat pe termen de şase luni şi investit cu putere absolută în vreme de război. 2. Conducător de stat cu puteri discreţionare. ♦ (Fig.) Om cu purtări autoritare. [Acc. şi dictátor. / < lat. dictator, cf. fr. dictateur].
(Dicţionar de neologisme)

DICTATÓR s. m. 1. (în Roma antică) magistrat suprem, ales de senat pe termen de şase luni şi investit cu putere absolută în vreme de război. 2. conducător de stat cu puteri discreţionare. ♢ (fig.) om cu purtări autoritare. (< fr. dictateur, lat. dictator)
(Marele dicţionar de neologisme)

dictatór s. m., pl. dictatóri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: di dic dict dicta dictat

Cuvinte se termină cu literele: or tor ator tator ctator