diesel dex - definiţie, sinonime, conjugare

diesel

DÍESEL s.n. (În sintagma) Motor diesel (şi eliptic) = motor cu ardere internă la care combustibilul, pulverizat prin injectare în aerul din cilindru, se aprinde datorită temperaturii înalte a aerului comprimat. [Pr.: dízel] – Din fr. diesel, germ. Diesel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DIESEL [pr.: dízel] n. : Motor ~ (sau ~) motor cu ardere internă la care combustibilul se aprinde datorită temperaturii înalte a aerului comprimat de piston. /<fr. diesel, germ. Diesel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DIESEL s.n. Motor diesel = motor cu ardere internă la care combustibilul, injectat în cilindru, se aprinde din cauza temperaturii realizate prin comprimare; locomotivă diesel electrică = locomotivă electrică a cărei sursă de energie este furnizată de un generator de curent pus în funcţiune de un motor diesel. [Pron. dí-zel, pl. -le, -luri. / < Diesel – inventator german].
(Dicţionar de neologisme)

DIESEL [DÍZEL] s. n. (motor) ~ = motor cu ardere internă la care combustibilul, injectat în cilindru, se aprinde spontan datorită temperaturii înalte a aerului comprimat. (< fr. diesel, germ. Diesel)
(Marele dicţionar de neologisme)


Cuvinte care încep cu literele: di die dies diese

Cuvinte se termină cu literele: el sel esel iesel