digital dex - definiţie, sinonime, conjugare

digital

DIGITÁL, -Ă, digitali, -e, adj., s.f. 1. Adj. Care aparţine degetelor, care se referă la degete. Amprentă digitală = urmă lăsată pe un obiect de liniile de pe suprafaţa interioară a vârfului degetelor de la mână. 2. Adj. (Cib.) Care este sau poate fi reprezentat prin cifre ori prin numere. 3. Adj. (Electron.; despre aparate, dispozitive, instrumente, sisteme) Care generează, măsoară, prelucrează sau stochează semnale digitale (2). 4. S.f. (Bot.) Degeţel-roşu. 5. S.f. Substanţă extrasă din frunzele de degeţel-roşu, folosită ca tonic al aparatului circulator. – Din fr. digital.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DIGITÁL ~ă (~i, ~e) Care ţine de degete; propriu degetelor. Nervi ~i. Amprente ~e. /<fr. digital
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DIGITÁL, -Ă Al degetelor, produs de deget. ♢ Amprentă digitală = (de obicei la pl.) urmă pe care o lasă degetele pe un obiect de care s-au atins. [Cf. fr. digital, lat. digitalis].
(Dicţionar de neologisme)

DIGITÁL1, -Ă I. adj. 1. referitor la degete. 2. care are forma unui deget. 3. produs de deget. o amprentă ~ă = urmă lăsată de degete. II. s. f. 1. plantă veninoasă din care se extrage digitalina; degeţel. 2. digitalină. (< fr. digital, lat. digitalis)
(Marele dicţionar de neologisme)

DIGITÁL2, -Ă adj. (electron.; despre semnale) prin cifre sau numere; (despre aparate, dispozitive, sisteme) care măsoară, prelucrează, stochează asemenea semnale. (< engl. digital)
(Marele dicţionar de neologisme)

digitál adj. m., pl. digitáli; f. sg. digitálă, pl. digitále
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: di dig digi digit digita

Cuvinte se termină cu literele: al tal ital gital igital