dincolo dex - definiţie, sinonime, conjugare
DÍNCOLO adv. 1. În partea cealaltă, în partea opusă vorbitorului. Loc. adj. De dincolo = care se află în cealaltă parte; care se află peste hotare. ♢ Loc. prep. Dincolo de... = a) în partea cealaltă a...; b) în afara celor spuse. Pe dincolo = în partea cealaltă (trecând de-a curmezişul sau pe ocolite), prin cealaltă parte. ♦ (În credinţele religioase) În lumea cealaltă, în lumea de apoi. 2. (În corelaţie cu „ici”, „colo”, „aici” etc.) În altă parte. Aici înfloreşte o floare, dincolo un copac. ♢ Expr. Aşa şi pe dincolo = aşa cum s-a spus mai sus, în felul în care se cunoaşte sau într-un fel pe care vorbitorul nu vrea să-l spună [Acc. şi: dincólo] – De4 + încolo.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DÍNCOLO adv. În partea cealaltă (opusă vorbitorului). ~ de Nistru. ♢ De ~ din partea opusă locului unde se află vorbitorul. Pe ~ prin partea cealaltă; pe ocolite. Aşa şi pe ~ într-un fel pe care vorbitorul nu vrea să-l precizeze; aşa şi aşa. /de + încolo
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dincolo adv. 1. (intl.) la închisoare. 2. (în perioada comunistă) în Occident. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

de díncolo prep. + adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

díncolo (în acea parte, acolo) adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

dincólo (din acea parte, de acolo) adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DÍNCOLO adv. (înv.) decinde. (A trecut ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: di din dinc dinco dincol

Cuvinte se termină cu literele: lo olo colo ncolo incolo