dipter dex - definiţie, sinonime, conjugare

dipter

DIPTÉR, diptere, s.n. 1. (La pl.) Ordin de insecte cu o singură pereche de aripi şi cu aparatul bucal adaptat pentru supt sau pentru înţepat şi supt; (şi la sg.) insectă din acest ordin. ♦ (Adjectival; despre insecte) Cu două aripi. 2. Edificiu antic înconjurat cu două şiruri de coloane. ♢ (Adjectival) Templu dipter. [Var.; diptéră s.f.] – Din fr. diptère.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DIPTÉR ~e n. 1) la pl. Ordin de insecte cu o singură pereche de aripi (reprezentanţi: ţânţarii, muştele etc.). 2). Insectă din acest ordin. /<fr. diptère
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DIPTÉR s.n. 1. Insectă cu două aripi şi cu aparatul bucal adaptat pentru supt; (la pl.) ordin care cuprinde aceste insecte. 2. Templu antic înconjurat cu două şiruri de coloane, care pornesc ca două aripi la dreapta şi la stânga lui. [< fr. diptère, cf. gr. dis – doi, pteron – aripă].
(Dicţionar de neologisme)

DIPTÉR, -Ă I. adj. 1. (despre edificii antice) cu portic înconjurat de două şiruri de coloane. 2. (despre insecte) cu două aripi şi cu aparatul bucal adaptat pentru supt. II. s. n. pl. ordin de insecte, muştele şi ţânţarii, cu o singură pereche de aripi membranoase şi o pereche de balansiere, servind pentru echilibru în timpul zborului. (< fr. diptère/s/, lat. diptera)
(Marele dicţionar de neologisme)

diptér s. n. (sil. mf. -pter), pl. diptére
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: di dip dipt dipte

Cuvinte se termină cu literele: er ter pter ipter