disjunctiv dex - definiţie, sinonime, conjugare

disjunctiv

[Sinonime]
DISJUNCTÍV, -Ă, disjunctivi, -e, adj. Care separă, care deosebeşte, care exclude; disjunct. ♢ Propoziţie disjunctivă = propoziţie coordonată care se află într-un raport de excludere cu coordonata ei. Conjuncţie disjunctivă = conjuncţie care leagă propoziţii sau părţi de propoziţie disjunctive. Judecată disjunctivă = judecată care enunţă incompatibilitatea între diverse predicate ce pot fi atribuite unuia şi aceluiaşi subiect. – Din fr. disjonctif, lat. disjunctivus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DISJUNCTÍV ~ă (~i, ~e) 1) Care separă; care deosebeşte. 2): Propoziţie ~ă propoziţie care se opune prin conţinut altei propoziţii. 3): Conjuncţie ~ă conjuncţie care leagă propoziţii sau părţi de propoziţii disjunctive. /<fr. disjonctif, lat. disjunctivus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DISJUNCTÍV, -Ă adj. Care desparte, separă; care deosebeşte; (gram.) care marchează o opoziţie între idei, unind totuşi cuvintele între ele. ♢ Propoziţie disjunctivă (şi s.f.) = propoziţie coordonată care se găseşte într-un raport de excludere faţă de coordonata ei; conjuncţie disjunctivă = conjuncţie care introduce o propoziţie desjunctivă. ♦ (Log.; despre judecăţi) In care se admit cu privire la acelaşi subiect note care se exclud între ele. [< lat. disiunctivus, cf. fr. disjonctif].
(Dicţionar de neologisme)

DISJUNCTÍV, -Ă adj. (log.) care se află într–un raport de disjuncţie. ♢ propoziţie disjunctivă (şi s. f.) = propoziţie coordonată care se găseşte într–un raport de excludere faţă de coordonata ei; conjuncţie disjunctivă = conjuncţie care leagă propoziţii disjunctive. (< fr. disjonctif, lat. disiunctivus)
(Marele dicţionar de neologisme)

disjunctív adj. m. (sil. -junc-), pl. disjunctívi; f. sg. disjunctívă, pl. disjunctíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DISJUNCTÍV adj. (rar) disjunct. (Raport ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: di dis disj disju disjun

Cuvinte se termină cu literele: iv tiv ctiv nctiv unctiv