disocia dex - definiţie, sinonime, conjugare
DISOCIÁ, disociez, vb. I. Tranz. 1. (Chim.) A scinda în mod reversibil o moleculă în molecule mai simple sau în ioni; a descompune temporar şi reversibil o combinaţie. ♢ Refl. Atomii se disociază. 2. A despărţi, a separa, a delimita între ele noţiuni, probleme, idei care formează de obicei un ansamblu unic. [Pr.: -ci-a] – Din fr. dissocier, lat. dissociare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DISOCI//Á ~éz tranz. 1) (corpuri, substanţe) A face să se disocieze. 2) (pro-bleme, idei) A despărţi, făcând o delimitare riguroasă. [Sil. -ci-a] /<fr. dissocier, lat. dissociare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DISOCI//Á se ~áză intranz. (de-spre corpuri, substanţe) A se separa în părţile asociate; a se desface în părţile componente; a se descompune; a se dezasambla; a se dezagrega; a se desface. [Sil. -ci-a] /<fr. dissocier, lat. dissociare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DISOCIÁ vb. I. tr. A descompune o moleculă în atomi sau în grupuri de atomi. ♦ (Fig.) A despărţi, a separa. [Pron. -ci-a, p.i. -iez, 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. dissocier, cf. lat. dissociare].
(Dicţionar de neologisme)

DISOCIÁ vb. I. tr., refl. (despre molecule) a (se) scinda reversibil în molecule mai simple sau în ioni; (despre combinaţii) a (se) descompune temporar. II. tr. a despărţi, a separa (noţiuni, probleme etc.). (< fr. dissocier, lat. dissociare)
(Marele dicţionar de neologisme)

disociá vb. (sil. -ci-a), ind. prez. 1 sg. disociéz, 3 sg. şi pl. disociáză, 1 pl. disociém (sil. -ci-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. disociéze; ger. disociínd (sil. -ci-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DISOCIÁ vb. a disjunge. (A ~ un aspect al problemei.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) disocia ≠ a (se) asocia
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: di dis diso disoc disoci

Cuvinte se termină cu literele: ia cia ocia socia isocia