dispecer dex - definiţie, sinonime, conjugare

dispecer

DISPÉCER, dispeceri, s.m. Tehnician sau sistem automat care urmăreşte, coordonează şi reglementează operativ mersul producţiei dintr-o întreprindere, care supraveghează mişcarea trenurilor pe o anumită porţiune a liniei etc. – Din engl., fr. dispatcher.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DISPÉCER ~i m. Slujbaş sau sistem automat, care urmăreşte şi reglementează în permanenţă desfăşurarea unui proces (tehnic sau de producţie) sau a unei circulaţii rutiere. /<engl., fr. dispatcher
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DISPÉCER s.m. Funcţionar sau tehnician care controlează şi reglementează permanent un proces tehnic; tehnician care supraveghează mersul trenurilor pe o porţiune anumită a liniei. [Scris şi dispatcher. / < engl. dispatcher].
(Dicţionar de neologisme)

DISPÉCER s. m. 1. tehnician sau sistem automat care coordonează operativ şi centralizat mersul producţiei într-o întreprindere, traficul portuar, mersul trenurilor şi al altor mijloace de transport în comun pe o porţiune anumită a liniei, repartiţia energiei electrice etc. 2. funcţionar care asigură primirea şi repartizarea vizitatorilor în hoteluri. (< engl., fr. dispatcher)
(Marele dicţionar de neologisme)

dispécer s. m., pl. dispéceri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: di dis disp dispe dispec

Cuvinte se termină cu literele: er cer ecer pecer specer