disponibil dex - definiţie, sinonime, conjugare

disponibil

[Sinonime]
DISPONÍBIL, -Ă, disponibili, -e, adj., s.n. 1. Adj. De care se poate dispune, care nu are (momentan) o destinaţie precisă, care stă la dispoziţie pentru a fi utilizat. ♦ (Despre oameni) Care nu este ocupat; liber; care a fost scos (temporar) dintr-o slujbă (putând fi rechemat la nevoie). 2. S.n. Bani sau alte bunuri de care o instituţie, o întreprindere, o persoană etc. poate dispune, la un moment dat, fără a afecta restul cheltuielilor sau nevoilor. – Din fr. disponible, lat. disponibilis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DISPONÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care poate fi folosit după bunul plac al cuiva; la dispoziţia cuiva. 2) (despre persoane) Care nu este ocupat; liber. /<fr. disponible, lat. disponibilis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DISPONÍBIL, -Ă adj. De care se poate dispune. ♦ Care nu este ocupat; liber. ♢ A pune în cadrul disponibil = a pune în disponibilitate. // s.n. Sumă de bani rămasă nefolosită, care este la dispoziţia cuiva. [Cf. fr. disponible, it. disponibile, lat. disponibilis].
(Dicţionar de neologisme)

DISPONÍBIL, -Ă I. adj. de care se poate dispune, la dispoziţia cuiva. ♢ care nu este ocupat; liber. o a pune în cadrul ~ = a pune în disponibilitate. II. s. n. sumă de bani rămasă nefolosită, care este la dispoziţia cuiva. (< fr. disponible, lat. disponibilis)
(Marele dicţionar de neologisme)

disponíbil adj. m., pl. disponíbili; f. sg. disponíbilă, pl. disponíbile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DISPONÍBIL adj., s. 1. adj. liber, neocupat, (înv. şi pop.) slobod, (înv.) prisoselnic. (În limita locurilor ~.) 2. adj. v. vacant.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Disponibilindisponibil
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: di dis disp dispo dispon

Cuvinte se termină cu literele: il bil ibil nibil onibil