disponibilitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

disponibilitate

DISPONIBILITÁTE, disponibilităţi, s.f. 1. Însuşirea de a fi disponibil; starea a ceea ce este disponibil. 2. (În loc. adv.) În disponibilitate = scos (temporar) dintr-o slujbă (cu posibilitatea de a fi rechemat în activitate). 3. Lucru, bun de care se poate dispune; rezervă. 4. (Mai ales la pl.) Stare sufletească în care sentimentele şi raţiunea se manifestă libere şi în plenitudinea lor. – Din fr. disponibilité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DISPONIBILIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Caracter disponibil. 2) Situaţie a unui funcţionar care nu este angajat şi poate fi rechemat la serviciu. ♢ A pune în ~ a concedia. 3) mai ales la pl. Persoană sau obiect de care poate dispune cineva la nevoie; rezervă. [Art. disponibilitatea; G.-D. disponibilităţii] /<fr. disponibilité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DISPONIBILITÁTE s.f. Lucru de care se poate dispune; rezervă. ♢ Disponibilităţi bugetare = sume de bani nefolosite, de care dispune o instituţie. ♦ Principiu de drept civil potrivit căruia părţile din proces pot dispune de dreptul invocat în faţa organului de jurisdicţie. ♦ Situaţie a unui militar care a fost lăsat la vatră, dar care poate fi chemat în orice moment sub drapel. ♢ A pune în disponibilitate = a concedia dintr-o funcţie, dintr-un post, (mai ales) a scoate din armată. [Cf. fr. disponibilité].
(Dicţionar de neologisme)

DISPONIBILITÁTE s. f. 1. însuşirea, starea a ceea ce este disponibil. 2. lucru de care se poate dispune; rezervă. o ~ăţi bugetare = sume de bani nefolosite, de care dispune o instituţie; ~ monetară = cash. ♢ principiu de drept civil potrivit căruia părţile din proces pot dispune de dreptul invocat în faţa organului de jurisdicţie. ♢ situaţie a unui militar care a fost lăsat la vatră, dar care poate fi chemat în orice moment sub drapel. o a pune în ~ = a concedia dintr-o funcţie, dintr-un post. 3. stare sufletească în care sentimentele şi raţiunea se manifestă neîngrădit. 4. (lingv.) posibilitate a unui cuvânt de a îndeplini o funcţie, de a intra în raport cu alte cuvinte. (< fr. disponibilité)
(Marele dicţionar de neologisme)

disponibilitáte s. f., g.-d. art. disponibilităţii; pl. disponibilităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: di dis disp dispo dispon

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate