disputat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DISPUTÁ, dispút, vb. I. 1. Tranz. (Despre persoane, grupări sau colectivităţi; construit cu dativul pronumelui) A lupta pentru dobândirea unui lucru, pentru întâietate, a fi în concurenţă, în rivalitate pentru...; a rivaliza. 2. Refl. (Despre întreceri, competiţii sportive) A avea loc; a se desfăşura. – Din fr. disputer, lat. disputare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DISPUTÁT, -Ă, disputaţi, -te, adj. Care dă naştere la discuţii vii, controversate. Problemă disputată. ♦ (Despre întreceri, competiţii) Care dă naştere la o luptă vie pentru obţinerea victoriei. – V. disputa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DISPUTÁ dispút 1. tranz. (persoane, colectivităţi etc.) A pune în luptă pentru a căpăta în posesiune. ~ un premiu. 2. intranz. 1) A purta o dispută; a discuta; a conversa. 2) A vorbi în contradictoriu; a discuta. /<fr. disputer, lat. disputare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DISPUTÁ pers. 3 se dispútă intranz. (despre evenimente, fapte etc.) A avea loc; a se petrece; a se produce. /<fr. disputer, lat. disputare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DISPUTÁ vb. I. tr. 1. A fi în luptă, a lupta pentru ceva, a rivaliza. ♦ intr. A susţine o dispută. ♦ refl. (Despre competiţii sportive) A avea loc, a se desfăşura. 2. A contesta (cuiva) un drept, o situaţie. [P.i. dispút. / < fr. disputer, it., lat. disputare].
(Dicţionar de neologisme)

DISPUTÁT, -Ă adj. Contestat, în dispută, asupra căruia nu s-a căzut de acord. [Cf. fr. disputé].
(Dicţionar de neologisme)

DISPUTÁ vb. I. tr. a fi în luptă, a lupta pentru ceva; a rivaliza. II. intr. a susţine o dispută; a discuta în contradictoriu. III. refl. (despre competiţii sportive) a avea loc, a se desfăşura. (< fr. disputer, lat. disputare)
(Marele dicţionar de neologisme)

disputá vb., ind. prez. 1 sg. dispút, 3 sg. şi pl. dispútă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DISPUTÁ vb. a se desfăşura, a se juca. (Meciul se ~ pe Stadionul Giuleşti.)
(Dicţionar de sinonime)

DISPUTÁT adj. aprig, dârz, îndârjit, înverşunat, (fig.) aprins. (O întrecere sportivă ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: di dis disp dispu disput

Cuvinte se termină cu literele: at tat utat putat sputat