distorsiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

distorsiune

DISTORSIÚNE, distorsiuni, s.f. 1. Abatere (supărătoare) a unei oscilaţii, a unei imagini etc. de la forma iniţială. 2. Răsucire, torsiune convulsivă a unor părţi ale corpului. [Pr.: -si-u-] – Din fr. distorsion, lat. distorsio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DISTORSIÚN//E ~i f. 1) med. Răsucire convulsivă a unei părţi a corpului. 2) Abatere de la forma iniţială a unor semnale, imagini, oscilaţii. [Art. distorsiunea; G.-D. distorsiunii; Sil. -si-u-] /<fr. distorsion, lat. distorsio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DISTORSIÚNE s.f. 1. Aberaţie a unei imagini sau a unei oscilaţii de la forma iniţială. 2. Răsucire, torsiune a unei părţi a corpului. [Pron. -si-u-, var. (rar) distorsie s.f. / cf. fr. distorsion, lat. distorsio].
(Dicţionar de neologisme)

DISTORSIÚNE s. f. 1. deformare a unei imagini, a unei unde sau a unui semnal audio, datorată imperfecţiunii sistemelor de înregistrare, de transmitere sau redare. 2. modificare a repartiţiei câmpului magnetic de sub polii de excitaţie ai unei maşini de curent continuu, produsă de reacţia indusului. 3. deplasare sistematică a unui rezultat prin metode statice de la valoarea reală. 4. torsiune a expresiei verbale, a gândirii, în schizofrenie. (< fr. distorsion, lat. distorsio)
(Marele dicţionar de neologisme)

distorsiúne s. f. → torsiune
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: di dis dist disto distor

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune rsiune