dobândire dex - definiţie, sinonime, conjugare
DOBÂNDÍ, dobândesc, vb. IV. Tranz. 1. A obţine ceva prin muncă, eforturi, perseverenţă; a câştiga, a realiza; a face rost de ceva, a găsi, a procura ceva. ♦ A primi, a căpăta. ♢ Expr. A dobândi un copil = a i se naşte cuiva un copil. 2. (Înv.) A cuceri un oraş, o cetate etc. – Din sl. dobyti (dobondon).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DOBÂNDÍRE, dobândiri, s.f. Faptul de a dobândi. – V. dobândi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DOBÂND//Í ~ésc tranz. 1) (câştiguri) A obţine în urma unui efort; a căpăta; a contracta; a obţine. 2) înv. (oraşe, cetăţi etc.) A lua în stăpânire prin luptă; a cuceri; a ocupa. /<sl. dobyti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dobîndí (-désc, -ít), vb. – 1. A cîştiga, a obţine. – 2. (Înv.) A obţine victoria, a învinge. – 3. A obţine, a căpăta. Sl. dobyti, dobǫdǫ „a cîştiga” (Miklosich, Slaw. Elem., 16; Cihac, II, 96). – Der. dobîndă, s.f. (înv. şi Trans., cîştig, folos; profit, utilitate; sumă plătită pentru un împrumut), deverbal; dobînditor, s.m. (persoană care dobîndeşte ceva). Mag. debonda „dobîndă” pare a proveni din rom. (Edelspacher 12), ca şi dobanda în limba bulgarilor din Trans. (Miklosich, Sprache, 121). Cf. dobitoc.
(Dicţionarul etimologic român)

dobândí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. dobândésc, imperf. 3 sg. dobândeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. dobândeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

dobândíre s. f., g.-d. art. dobândírii; pl. dobândíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DOBÂNDÍ vb. 1. v. primi. 2. v. căpăta. 3. a agonisi, a procura, (prin Transilv.) a însăma. (A ~ cele necesare.) 4. a căpăta, a câştiga, a obţine. (A ~ o mare faimă, o mare experienţă.) 5. v. asimila. 6. v. repurta. 7. v. câştiga.
(Dicţionar de sinonime)

DOBÂNDÍ vb. v. bate, birui, cuceri, înfrânge, întrece, învinge, lua, ocupa.
(Dicţionar de sinonime)

DOBÂNDÍRE s. 1. v. primire. 2. căpătare, câştigare, obţinere. (~ unei faime binemeritate.) 3. v. repurtare. 4. v. câştigare.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A dobândi ≠ a pierde
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: do dob doba doban doband

Cuvinte se termină cu literele: re ire dire ndire andire