doliu dex - definiţie, sinonime, conjugare

doliu

[Sinonime]
DÓLIU, doliuri, s.n. 1. Durere profundă pricinuită de moartea cuiva sau de o mare nenorocire colectivă; atitudine plină de tristeţe a celui căruia i-a murit cineva. ♢ Zi de doliu = zi care aminteşte un eveniment dureros. 2. Semn exterior (îmbrăcăminte neagră, bantă neagră etc.) prin care cineva îşi exprimă doliul (1); perioadă cât cineva poartă asemenea semne. ♢ Loc. adj. De doliu = (despre haine, culori etc.) care se foloseşte pentru a exprima durerea la moartea şi după moartea unei rude. ♢ Loc. adv. În doliu = în haine de culoare neagră (în semn de doliu 1). – Din lat. dolium. Cf. fr. d e u i l.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DÓLIU ~ri n. 1) Durere adâncă provocată de moartea cuiva sau de o mare nenorocire comună. ~ naţional.Zi de ~ zi care aminteşte de un eveniment tragic. 2) Semn exterior consacrat (îmbrăcăminte sau bantă neagră) prin care cineva îşi exprimă această durere. A fi în ~. A purta ~. /<lat. dolium
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dóliu (-ii), s.n. – 1. Durere profundă pricinuită de moartea cuiva. – 2. Semn exterior prin care se exprimă doliul. – 3. (Arg) Murdărie strînsă sub unghii. Fr. deuil, sau mai curînd it. doglio cu sensul din fr. – Der. îndolia, vb. (a produce doliu).
(Dicţionarul etimologic român)

DÓLIU s.n. Jale, tristeţe, durere cauzată de moartea cuiva apropiat, de o nenorocire obştească etc.; atitudine plină de tristeţe a unui om căruia i-a murit cineva. ♢ Zi de doliu = zi care aminteşte de un eveniment dureros; în doliu = în negru. [Pron. -liu. / cf. lat. dolium, it. doglia, fr. deuil].
(Dicţionar de neologisme)

DÓLIU s. n. jale, tristeţe, durere cauzată de moartea cuiva apropiat, de o nenorocire obştească etc.; atitudine plină de tristeţe a unui om căruia i-a murit cineva. ♦ zi de ~ = zi care aminteşte de un eveniment dureros; în ~ = în negru. (< lat. dolium, după fr. deuil)
(Marele dicţionar de neologisme)

dóliu s. n. [-liu pron. -liu], art. dóliul; pl. dóliuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DÓLIU s. (înv. şi reg.) jelanie, (înv.) cerneală, jale. (Haine de ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: do dol doli

Cuvinte se termină cu literele: iu liu oliu