domino dex - definiţie, sinonime, conjugare

domino

DOMINÓ, dominouri, s.n. 1. Îmbrăcăminte de bal mascat, în formă de mantie lungă cu glugă. ♦ Persoană care poartă la bal o asemenea îmbrăcăminte. 2. Numele unui joc de societate care se joacă cu 28 de piese plate, dreptunghiulare, însemnate cu un număr de puncte (de la zero la şase) şi pe care jucătorii le combină între ele după anumite reguli. [Acc. şi: (2) dómino] – Din fr. domino.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DOMINÓ ~uri n. 1) Costum de bal mascat, constând dintr-o mantie lungă cu glugă. 2) Persoană îmbrăcată în asemenea costum. 3) Joc de societate, la care se folosesc 28 de piese plate dreptunghiulare, împărţite în două şi având însemnate un număr de puncte (de la 0 la 6). /<fr. domino
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dominó s.n. – 1. Îmbrăcăminte de bal mascat. – 2. Joc de societate cu piese plate, dreptunghiulare. – Mr. domină. It. domino, în parte prin intermediul fr. (direct în mr.), cf. ngr. δόμινο, tc. domino, sp. dominó.
(Dicţionarul etimologic român)

DOMINÓ s.n. I. Joc de societate format din cel puţin 28 de piese plate, dreptunghiulare, însemnate cu puncte (de la 0 până la 6). II. Costumaţie de bal mascat, compusă dintr-o mantie neagră cu glugă. ♦ Persoană costumată în acest fel. [Acc. şi dómino. / < fr., it., sp. domino].
(Dicţionar de neologisme)

dómino (joc) s. n., art. dóminoul (sil. -no-ul)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

dominó (haină) s. n., art. dominóul; pl. dominóuri (sil. -no-uri)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: do dom domi domin

Cuvinte se termină cu literele: no ino mino omino