dop dex - definiţie, sinonime, conjugare
DOP, dopuri, s.n. 1. Bucată de plută, de cauciuc, de sticlă etc. cu care se astupă deschizătura unei sticle, a unul vas îngust etc.; astupuş. ♢ Expr. (Mare) cât un dop sau dop de saca = (despre oameni; glumeţ) mic şi îndesat; bondoc. 2. Bucată de lemn care astupă deschizătura de sus a fluierului, a cavalului etc., lăsând o gaură mică prin care se suflă. 3. Piesă de metal cu care se închide o conductă. 4. Cerumen adunat în canalul auditiv extern al urechii, care împiedică auzul. – Cf. săs. d o p.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DOP ~uri n. 1) Bucată de plută (sticlă, cauciuc etc.) cu care se astupă gura îngustă a unui vas. 2) fig. Om mic şi îndesat. 3) (la unele instrumente muzicale de suflat) Bucată de lemn care acoperă parţial deschizătura de sus, lăsând o gaură mică prin care se suflă. 4) Piesă de metal cu care se închide o conductă. /<săs. dop
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dop, dopuri s.n. 1. penis. 2. bărbat scund şi gras. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

cerere cu dop expr. (glum.) mită, şperţ. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

dop s. n., pl. dópuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DOP s. (pop.) astupuş, (reg.) stupuş. (~ la o sticlă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: do

Cuvinte se termină cu literele: op