dormi dex - definiţie, sinonime, conjugare
DORMÍ, dorm, vb. IV. Intranz. 1. A se afla în stare de somn, a fi adormit. ♢ Expr. A dormi de-a-n picioarele (sau pe picioare) = a) a fi foarte obosit, a pica de somn; b) a fi încet la treabă, a se mişca cu greutate. ♦ Fig. A fi absent la ceea ce se petrece în jur. ♦ Fig. A fi mort. 2. A rămâne peste noapte undeva; a mânea. 3. Fig. A zăcea ascuns; a mocni. [Var.: (reg.) durmí vb. IV] – Lat. dormire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DORMÍ dorm intranz. 1) A se găsi în stare de somn; a fi adormit. ♢ ~ pe (sau din) picioare a fi foarte obosit; b) a fi încet la muncă; a fi leneş. 2) fig. A fi mort. Doarme somnul de veci. 3) A rămâne peste noapte undeva; a mânea. /<lat. dor-mire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

dormí (-m, -mít), vb. – A se afla în stare de somn. – Mr. dormu, durnire, megl. dorm, istr. dormu. Lat. dormῑre (Cihac, I, 81; Puşcariu 544; Candrea-Dens., 506; REW 2751); cf. it. dormire, prov., fr., cat., sp., port. dormir. Cf. şi adormi, dormita. – Der. dormitor, s.n. (cameră de dormit); dormeză, s.f., din fr. dormeuse.
(Dicţionarul etimologic român)

dormí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. dórm, imperf. 3 sg. dormeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. doármă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DORMÍ vb. 1. a se odihni, a se repauza, (înv. şi reg.) a somna, (înv.) a (se) poposi, a (se) răposa, (arg.) a soili. (Nu poate fi deranjat, acum ~.) 2. a mânea. (~ peste noapte la han.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A dormi ≠ a (se) trezi, a veghea
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: do dor dorm

Cuvinte se termină cu literele: mi rmi ormi