dorsal dex - definiţie, sinonime, conjugare

dorsal

[Sinonime]
DORSÁL, -Ă, dorsali, -e, adj., s.f. 1. Adj. Care se află în regiunea posterioară (a unei fiinţe sau a unui organ al ei), privitor la această regiune. 2. S.f. (Geogr.) Formă complexă de relief care se întinde pe distanţă foarte mare pe fundul oceanelor, separând două bazine. – Din fr. dorsal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DORSÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de spate; propriu spatelui; de la spate. Muşchi ~. 2) Care se află în regiunea spatelui; din regiunea spatelui. Parte ~ă. /<fr. dorsal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DORSÁL, -Ă adj. Referitor la partea din spate, posterioară a corpului sau a unui organ. // s.f. (Geol.) 1. Formă complexă de relief care se întinde pe zeci de mii de kilometri pe fundul oceanelor, separând două bazine. 2. Lanţ muntos care se întinde pe spaţiul unui continent. ♦ Relief mai puţin accidentat care separă unităţi de relief mai joase. 3. Dorsală barometrică = linie sinuoasă care uneşte punctele de mare presiune. [Cf. fr. dorsal, it. dorsale].
(Dicţionar de neologisme)

DORSÁL, -Ă I. adj. 1. referitor la partea posterioară a corpului sau a unui organ. o (s. m.) marele ~ = cel mai lat muşchi al spatelui. 2. (despre foneme) articulat în spatele limbii. II. s. f. 1. sistem muntos care se întinde pe zeci de mii de kilometri pe fundul oceanelor, separând două bazine. 2. lanţ muntos care se întinde pe spaţiul unui continent. 3. relief mai puţin accidentat, care separă unităţi de relief mai joase. 4. prelungire a unui anticiclon între două zone cu presiune atmosferică mai coborâtă, care poate fi asemănată cu un „bot de deal”. (< fr. dorsal)
(Marele dicţionar de neologisme)

dorsál adj. m., pl. dorsáli; f. sg. dorsálă, pl. dorsále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DORSÁL adj. (ANAT.) posterior. (Regiunea ~ a unui organ.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: do dor dors dorsa

Cuvinte se termină cu literele: al sal rsal orsal