dosar dex - definiţie, sinonime, conjugare

dosar

[Sinonime]
DOSÁR, dosare, s.n. Totalitatea actelor referitoare la o afacere, la o problemă, la o persoană; p. ext. învelitoare (de carton) în care se păstrează aceste acte. ♢ Expr. A închide dosarul = a pune definitiv capăt unei acţiuni judiciare, unor cercetări, unei anchete fără să fi ajuns la soluţionarea lor în fond; a clasa. A pune la dosar = a) a pune la o parte, a nu da curs (unei cereri sau unui act); b) a nu-i păsa (de ceva), a nu se sinchisi. – După fr. dossier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DOSÁR ~e n. 1) Totalitate a documentelor referitoare la o problemă sau la o persoană. ♢ A închide ~ul a înceta cercetările. 2) Mapă în care se păstrează astfel de documente. ♢ A pune la ~ a lăsa nerezolvat; a da uitării. /<fr. dissier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DOSÁR s.n. Totalitatea actelor scrise (adesea adunate la un loc) privitoare la o afacere, la o persoană etc.; învelitoare, copertă de carton în care se păstrează aceste acte. [După fr. dossier].
(Dicţionar de neologisme)

DOSÁR s. n. totalitatea actelor scrise privitoare la o afacere, la o persoană etc.; copertă de carton în care se păstrează aceste acte. (după fr. dossier)
(Marele dicţionar de neologisme)

dosar, dosare s.n. (pub.) informaţii compromiţătoare folosite ca mijloc de şantaj în viaţa politică. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

dosár s. n., pl. dosáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DOSÁR s. (prin Mold.) actă. (Un ~ cu cereri.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: do dos dosa

Cuvinte se termină cu literele: ar sar osar