drapa dex - definiţie, sinonime, conjugare
DRAPÁ, drapez, vb. I. 1. Tranz. A împodobi sau a acoperi o fereastră, o uşă etc. cu o draperie; a acoperi un perete, o mobilă etc. cu stofă aranjată în cute. ♦ A aranja un obiect de îmbrăcăminte în cute dispuse artistic. 2. Tranz. şi refl. A (se) îmbrăca cu un veşmânt larg care cade în falduri. – Din fr. draper.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DRAP//Á ~éz tranz. 1) (ferestre, uşi) A prevedea cu o draperie. 2) (pereţi, mobile) A acoperi cu stofă aranjată în pliuri. 3) (elemente vestimentare) A prevedea cu pliuri dispuse artistic. 4) (gersoane) A face să se drapeze. /<fr. draper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DRAP//Á mă ~éz intranz. A se îmbrăca cu un veşmânt larg, asemănător cu o draperie. /<fr. draper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

drapá (drapéz, drapát), vb. – A potrivi, a aranja o haină îmbrăcată. Fr. draper, de la drap „postav”. – Der. drapel, s.n., din fr. drapeau, pe baza paralelismului anneauinel; draperie, s.f., din fr. draperie.
(Dicţionarul etimologic român)

DRAPÁ vb. I. 1. tr. A acoperi, a împodobi cu o draperie. ♦ A dispune o stofă în formă de draperie. 2. tr., refl. A (se) îmbrăca într-un veşmânt larg, cu falduri. ♦ tr. (Fig.) A acoperi, a camufla ceva. [< fr. draper].
(Dicţionar de neologisme)

DRAPÁ vb. I. tr. 1. a acoperi, a împodobi cu o draperie. ♢ a dispune o stofă în formă de draperie. ♢ a reda un veşmânt (în pictură şi sculptură). 2. (fig.) a acoperi, a camufla ceva. II. tr. refl. a (se) îmbrăca într-un veşmânt larg, cu falduri. (< fr. draper)
(Marele dicţionar de neologisme)

drapá vb., ind. prez. 1 sg. drapéz, 3 sg. şi pl. drapeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DRAPÁ vb. a cuta. (A ~ un material textil.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: dr dra drap

Cuvinte se termină cu literele: pa apa rapa