drapel dex - definiţie, sinonime, conjugare

drapel

[Sinonime]
DRAPÉL, drapele, s.n. Bucată de pânză sau de mătase (într-una sau în mai multe culori, adesea cu o emblemă sau cu o stemă) prinsă de un băţ şi reprezentând semnul distinctiv al unui stat, al unei unităţi militare, al unei organizaţii, asociaţii etc.; steag. ♢ Expr. A fi sub drapel = a servi în armată. A lupta sub drapelul cuiva = a lupta sau a milita pentru cineva sau pentru ceva. A ţine sus drapelul = a) a milita cu tărie pentru o idee, o cauză etc.; a rămâne fidel unei cauze; b) a se comporta exemplar într-o acţiune, într-o împrejurare. A ridica drapelul luptei pentru... = a începe lupta sau acţiunea pentru... – Din it. drappello. Cf. fr. d r a p e a u.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DRAPÉL ~e n. Piesă de stofă ataşată de un suport, purtând culorile, emblemele unui sat, ale unei unităţi railitare sau ale unei organizaţii, servind drept semn distinctiv al acestora; steag; stindard; flamură. ~ olimpic. ♢ A fi sub ~ a-şi face serviciul militar. /<it. drapello
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DRAPÉL s.n. Steag al unei unităţi militare; (p. ext.) steag, flamură. [Cf. it. drapello, fr. drapeau].
(Dicţionar de neologisme)

DRAPÉL s. n. 1. steag al unei unităţi militare; steag, flamură. o a fi sub ~ = a servi în armată. 2. (cinem.) suprafaţă opacă dintr-o bucată de pânză neagră întinsă pe o ramă metalică, care se poate monta pe un stativ, permiţând reţinerea luminii pe anumite obiecte sau mascarea anumitor zone din cadrul unui film. 3. (av.) punere în ~ = fixare a palelor unei elice cu pas variabil într-o poziţie care oferă o mai mică rezistenţă în înaintare în caz de oprire a motorului. (< it. drappello)
(Marele dicţionar de neologisme)

drapél s. n., pl. drapéle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DRAPÉL s. steag, stindard, (livr. şi poetic) flamură, (rar) bandieră, (înv. şi reg.) banderiu, prapur. (~ al unei ţări.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: dr dra drap drape

Cuvinte se termină cu literele: el pel apel rapel