draperie dex - definiţie, sinonime, conjugare

draperie

DRAPERÍE, draperii, s.f. 1. Perdea grea de stofă, de catifea etc., prevăzută cu falduri. 2. Veşmânt larg cu falduri care îmbracă o statuie, un personaj antic etc. – Din fr. draperie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DRAPERÍ//E ~i f. Perdea grea de stofă groasă, cu falduri, aşezată la o fereastră, la o uşă sau la o nişă. [Art. draperia; G.-D. draperiei; Sil. -ri-e] /<fr. draperie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DRAPERÍE s.f. 1. Perdea grea de postav, de stofă etc. pusă la uşi, la ferestre etc. şi lăsată să cadă în falduri; stofă dispusă cu artă în falduri mari. ♢ (Geol.) Draperii carstice = concreţiuni cu aspect de pânză în falduri, care iau naştere prin depunerea calciului în crăpăturile din plafoanele peşterilor. 2. Veşmânt larg cu falduri, care îmbracă o statuie, personajele unui tablou etc. [Gen. -iei. / < fr. draperie, cf. it. drapperia].
(Dicţionar de neologisme)

DRAPERÍE s. f. 1. perdea grea de postav, de stofă sau catifea pusă la uşi, la ferestre etc. şi lăsată să cadă în falduri; stofă dispusă cu artă în falduri mari. 2. veşmânt larg, cu falduri, care îmbracă o statuie, personajele unui tablou etc. 3. formaţie carstică cu aspect de pânză în falduri, rezultată prin depunerea carbonatului de calciu în crăpăturile din plafoanele peşterilor. (< fr. draperie)
(Marele dicţionar de neologisme)

draperíe s. f., art. drapería, g.-d. art. draperíei; pl. draperíi, art. draperíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: dr dra drap drape draper

Cuvinte se termină cu literele: ie rie erie perie aperie