dren dex - definiţie, sinonime, conjugare

dren

DREN, drenuri, s.n. 1. Conductă sau canal care colectează şi evacuează apă de pe un teren apos, coboară nivelul unei pânze de apă din sol etc. ♦ Strat de piatră spartă sau de pietriş aşezat în spatele unui zid de sprijin sau deasupra unei bolţi de pod sau de tunel, care colectează apa de infiltraţie. 2. Tub sau meşă de bumbac care înlesneşte scurgerea secreţiilor dintr-o plagă. [Var.: (2) drénă s.f.] – Din fr. drain.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DREN ~uri n. 1) Conductă subterană cu pereţi absorbanţi sau canal deschis, folosită pentru colectarea şi evacuarea excesului de apă din sol. 2) med. Tub sau meşă de tifon care se aplică la o rană pentru a o curăţa de puroi. /<fr. drain
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DREN s.n. 1. Conductă subterană pentru colectarea şi evacuarea apei de pe un teren mlăştinos. ♦ Strat pietros care căptuşeşte spatele unui zid de sprijin, o boltă etc., destinat să colecteze apa de infiltraţie. 2. Tub, meşă de tifon prin care se scurge puroiul sau lichidul dintr-o rană. [< fr., engl. drain].
(Dicţionar de neologisme)

DREN s. n. 1. conductă subterană pentru colectarea şi evacuarea apei de pe un teren mlăştinos. 2. strat pietros care căptuşeşte spatele unui zid de sprijin, o boltă etc., destinat să colecteze apa de infiltraţie. 3. conductă de oţel montată de-a lungul unei nave, pe fund, servind la colectarea apei drenate din santinele acesteia. 4. tub, meşă de tifon prin care se scurge puroiul sau lichidul dintr-o rană. (< fr. drain)
(Marele dicţionar de neologisme)

dren s. n., pl. drénuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: dr dre

Cuvinte se termină cu literele: en ren