dublat dex - definiţie, sinonime, conjugare
DUBLÁ, dublez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A face să devină sau a deveni de două ori mai mare; a (se) îndoi. 2. Tranz. A reuni două materiale, punându-le unul peste altul. ♦ A căptuşi, a acoperi cu un alt material. 3. Tranz. A face o lucrare similară cu alta existentă sau care serveşte aceluiaşi scop ca şi prima. 4. Tranz. (În teatru, la operă etc.) A înlocui pe titularul unui rol; a juca, a interpreta un rol, alternativ cu titularul lui. ♦ (În film) A înlocui pe titularul rolului în scenele primejdioase, care cer calităţi fizice deosebite; a realiza dublajul unui actor. ♦ (Sport) A se plasa înapoia coechipierilor din apărare, pentru a putea preveni contraatacurile jucătorilor din echipa adversă. 5. Tranz. (Despre nave) A înconjura, a ocoli un cap. – Din fr. doubler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DUBLÁT, -Ă, dublaţi, -te, adj. 1. (Aproximativ) de două ori mai mare sau mai mult; îndoit (II). 2. (Despre obiecte de îmbrăcăminte, de încălţăminte) Căptuşit cu alt material. 3. (Despre actori) înlocuit în unele scene de alt actor. ♦ (Despre filme) Cu dialogul din coloana sonoră originală înlocuit cu o versiune tradusă oral. – V. dubla.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DUBL//Á ~éz tranz. 1) A face să se dubleze; a îndoi. 2) (materiale) A pune în dublu; a uni două câte două. 3) (opere, lucrări, obiecte) A face un exemplar similar cu altul, având scopuri identice. 4) (titularul unui rol de teatru) A înlocui din diferite motive în interpretarea unui rol. 5) (roluri de teatru) A interpreta alternativ cu titularul. 6) (filme) A transpune în altă limbă prin dublaj. 7) (haine) A prevedea cu o căptuşeală; a căptuşi. /<fr. doubler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE DUBL//Á se ~eáză intranz. A se mări de două ori; a deveni dublu. /<fr. doubler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DUBLÁ vb. I. tr., refl. A face sau a fi de două ori mai mare; a (se) îndoi. ♦ tr. A înlocui un actor într-un anumit rol pe care îl deţine într-o distribuţie, a fi dublura unui actor. ♦ (Cinem.) A executa un dublaj. ♦ (Sport) A depăşi cu un tur un concurent. ♦ tr. A căptuşi (o haină etc.). [< fr. doubler].
(Dicţionar de neologisme)

DUBLÁ vb. I. tr., refl. a (se) face de două ori mai mare; a (se) îndoi. II. tr. 1. a face o lucrare similară cu alta existentă, sau care serveşte aceluiaşi scop ca şi prima. ♢ a căptuşi (o haină, bordajul sau puntea unei nave etc.). 2. a înlocui un actor într-un anumit rol pe care îl deţine într-o distribuţie, a fi dublura unui actor; (fig.) a secunda, a însoţi. ♢ a executa un dublaj (1). 3. (sport) a depăşi cu un tur un concurent. 4. (mar.) a ocoli cu nava un obstacol sau un reper de navigaţie. ♢ a întări o velă în vederea luptei sau în caz de vreme rea. (< fr. doubler)
(Marele dicţionar de neologisme)

dublá vb. sil. -bla), ind. prez. 1 sg. dubléz, 3 sg. şi pl. dubleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DUBLÁ vb. 1. v. îndoi. 2. a căptuşi. (A ~ o haină.)
(Dicţionar de sinonime)

HEMIPLEGIE DÚBLĂ s. v. diplegie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: du dub dubl dubla

Cuvinte se termină cu literele: at lat blat ublat