eșarfă dex - definiţie, sinonime, conjugare

eșarfă

[Sinonime]
EŞÁRFĂ, eşarfe, s.f. 1. Fâşie de lână, de mătase etc. care se înfăşoară în jurul gâtului (mai ales de femei) ca podoabă. 2. Fâşie de stofă sau de mătase purtată în diagonală pe piept sau ca un brâu, semn al unei funcţii (înalte) sau al unei demnităţi. 3. Bandă de stofă, de pânză etc. care se poartă pe după gât ca să susţină o mână bandajată sau fracturată. [Var.: eşárpă s.f.] – Din fr. écharpe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EŞÁRF//Ă ~e f. 1) Fâşie dintr-o ţesătură fină, purtată ca podoabă la gât sau pe umeri, mai ales, de femei. 2) Bandă de mătase sau de stofă care se poartă pe piept în diagonală ca semn al unei demnităţi sau funcţii. 3 ) Bandă purtată pe după gât pentu a imobiliza o mână bandajată. [G.-D. eşarfei] /<fr. écharpe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EŞÁRFĂ s.f. 1. Şal, fular, bandă de mătase, de stofă care este purtată de femei ca podoabă. 2. Fâşie, bandă care se poartă peste piept sau peste mijloc ca semn al unei demnităţi, al unei funcţii etc. 3. Bandă de stofă care se poartă pe după gât pentru susţinerea antebraţului. [< fr. écharpe].
(Dicţionar de neologisme)

EŞÁRFĂ s. f. 1. şal, fular de mătase, de lână care este purtat de femei ca podoabă. 2. fâşie, bandă care se poartă peste piept sau peste mijloc ca semn al unei demnităţi, al unei funcţii. 3. bandă de stofă care se poartă pe după gât pentru susţinerea antebraţului. (< fr. écharpe)
(Marele dicţionar de neologisme)

eşárfă (fâşie de mătase, de lână etc.) s. f., g.-d. art. eşárfei; pl. eşárfe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EŞÁRFĂ s. v. lentă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: es esa esar esarf

Cuvinte se termină cu literele: fa rfa arfa sarfa