echer dex - definiţie, sinonime, conjugare

echer

[Sinonime]
ECHÉR, echere, s.n. 1. Instrument în formă de triunghi-dreptunghic, întrebuinţat în desenul tehnic şi în operaţiile de trasare pentru desenarea şi verificarea dreptelor paralele, a dreptelor perpendiculare cu o direcţie dată; colţar. 2. Instrument topografic cu ajutorul căruia se orientează fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. – Din fr. équerre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ECHÉR ~e n. 1) Instrument în formă de triunghi dreptunghic, folosit pentru construirea şi verificarea unghiurilor drepte sau pentru trasarea dreptelor paralele cu o anumită direcţie dată. 2) Instrument folosit în topografie pentru trasarea anumitor unghiuri pe teren. /<fr. équerre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

echer (-ruri), s.n. – Instrument în formă de triunghi întrebuinţat în desenul tehnic. Fr. équerre.
(Dicţionarul etimologic român)

ECHÉR s.n. 1. Instrument de forma unui triunghi dreptunghic care serveşte la trasarea paralelelor şi ridicarea perpendicularelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. Instrument topografic cu care se trasează anumite unghiuri pe teren. [Pl. -re. / < fr. équerre].
(Dicţionar de neologisme)

ECHÉR s. n. 1. instrument de desen, triunghi dreptunghic, servind la trasarea perpendicularelor sau a paralelelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. instrument topografic pentru stabilirea a două aliniamente perpendiculare pe teren. (< fr. équerre)
(Marele dicţionar de neologisme)

echér s. n., pl. echére
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ECHÉR s. (TEHN.) 1. colţar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. v. dreptar.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ec ech eche

Cuvinte se termină cu literele: er her cher