echilibrare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ECHILIBRÁ, echilibrez, vb. I. Tranz. şi refl. A aduce sau a fi în stare de echilibru; a (se) cumpăni. ♦ Tranz. A face ca două valori, preţuri, bugete etc. să fie în proporţie justă una faţă de cealaltă. – Din fr. équilibrer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ECHILIBRÁRE, echilibrări, s.f. 1. Acţiunea de a (se) echilibra şi rezultatul ei; cumpănire. 2. (Tehn.) Anulare a forţelor dinamice asimetrice care se exercită asupra pieselor unui sistem tehnic, din cauza mişcării accelerate a acestora; contrabalansare. 3. Atenuare a cuplajelor nedorite dintre circuitele unei linii de telecomunicaţii. – V. echilibra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ECHILIBR//Á ~éz tranz. 1) A face să se echilibreze; a aduce în stare de echilibru; a cumpăni. 2) (valori, preţuri, bugete) A proporţiona egal. [Sil. e-chi-li-bra] /<fr. équilibrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ECHILIBR//Á mă ~éz intranz. A ajunge în stare de echilibru; a se cumpăni. [Sil. e-chi-li-bra] /<fr. équilibrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ECHILIBRÁ vb. I. tr. A pune, a ţine în echilibru. ♦ A fixa proporţiile juste dintre două sau mai multe lucruri, situaţii etc. ♦ A face ca veniturile dintr-un buget să fie (aproape) egale cu cheltuielile. [Cf. fr. équilibrer].
(Dicţionar de neologisme)

ECHILIBRÁRE s.f. Acţiunea de a (se) echilibra; echilibraj. ♦ Anulare a forţelor dinamice asimetrice care se exercită asupra pieselor unui sistem tehnic datorită mişcării accelerate a acestora. ♦ Reducere a cuplajelor nedorite dintre circuitele unei linii de telecomunicaţii. [< echilibra].
(Dicţionar de neologisme)

ECHILIBRÁ vb. 1. tr., refl. a (se) ţine în echilibru, a (se) cumpăni. II. tr. 1. a efectua o echilibrare. 2. a face ca veniturile dintr-un buget să fie egale cu cheltuielile. (< fr. équilibrer)
(Marele dicţionar de neologisme)

ECHILIBRÁRE s. f. 1. acţiunea de a (se) echilibra. 2. anulare a forţelor dinamice asimetrice care se exercită asupra unui sistem tehnic cu mişcare periodică. 3. aducere a unui circuit sau a unei reţele electrice în starea caracterizată prin valoarea nulă a intensităţii curentului. 4. reducere a perturbaţiilor nedorite din circuitele unei linii de telecomunicaţii, prin compensarea asimetriilor. (< echilibra)
(Marele dicţionar de neologisme)

echilibrá vb. (sil. -bra), ind. prez. 1 sg. echilibréz, 3 sg. şi pl. echilibreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

echilibráre s. f. (sil. -bra-), g.-d. art. echilibrării; pl. echilibrări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ECHILIBRÁ vb. 1. a (se) compensa, a (se) contrabalansa, a (se) cumpăni, a precumpăni, (livr.) a (se) pondera. (Două forţe care se ~.) 2. v. compensa.
(Dicţionar de sinonime)

ECHILIBRÁRE s. 1. contrabalansare, cumpăneală, cumpănire. (O greutate pusă pentru ~.) 2. v. compensare.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) echilibra ≠ a (se) dezechilibra
(Dicţionar de antonime)

Echilibraredezechilibrare
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ec ech echi echil echili

Cuvinte se termină cu literele: re are rare brare ibrare