echilibrat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ECHILIBRÁ, echilibrez, vb. I. Tranz. şi refl. A aduce sau a fi în stare de echilibru; a (se) cumpăni. ♦ Tranz. A face ca două valori, preţuri, bugete etc. să fie în proporţie justă una faţă de cealaltă. – Din fr. équilibrer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ECHILIBRÁT, -Ă, echilibraţi, -te, adj. 1. Care se află în stare de echilibru. ♦ (Despre două valori, preţuri, bugete) just proporţionat unul faţă de altul. 2. Fig. (Despre oameni) Cumpănit, ponderat, chibzuit. – V. echilibra. Cf. fr. é q u i l i b r é.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ECHILIBR//Á ~éz tranz. 1) A face să se echilibreze; a aduce în stare de echilibru; a cumpăni. 2) (valori, preţuri, bugete) A proporţiona egal. [Sil. e-chi-li-bra] /<fr. équilibrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ECHILIBR//Á mă ~éz intranz. A ajunge în stare de echilibru; a se cumpăni. [Sil. e-chi-li-bra] /<fr. équilibrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ECHILIBRÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) Care ţine de echilibru; propriu echilibrului. 2) Care se află în stare de echilibru. 3) fig. (despre persoane sau despre manifestările lor) Care vădeşte cumpătare; sobru; auster; cumpătat. 4) (despre valori, preţuri, bugete) Care este proporţionat unul faţă de altul. /v. a echilibra
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ECHILIBRÁ vb. I. tr. A pune, a ţine în echilibru. ♦ A fixa proporţiile juste dintre două sau mai multe lucruri, situaţii etc. ♦ A face ca veniturile dintr-un buget să fie (aproape) egale cu cheltuielile. [Cf. fr. équilibrer].
(Dicţionar de neologisme)

ECHILIBRÁT, -Ă adj. 1. Care se află în stare de echilibru. ♦ (Despre două valori, preţuri, bugete) Just proporţionat. 2. (Fig.; despre oameni) Cumpănit, ponderat. [< echilibra].
(Dicţionar de neologisme)

ECHILIBRÁ vb. 1. tr., refl. a (se) ţine în echilibru, a (se) cumpăni. II. tr. 1. a efectua o echilibrare. 2. a face ca veniturile dintr-un buget să fie egale cu cheltuielile. (< fr. équilibrer)
(Marele dicţionar de neologisme)

ECHILIBRÁT, -Ă adj. 1. în stare de echilibru. ♢ (despre valori, preţuri, bugete) just proporţionat. 2. (fig.; despre oameni) cumpănit, ponderat. (< echilibra)
(Marele dicţionar de neologisme)

echilibrá vb. (sil. -bra), ind. prez. 1 sg. echilibréz, 3 sg. şi pl. echilibreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

echilibrát adj. m., pl. echilibráţi; f. sg. echilibrátă, pl. echilibráte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ECHILIBRÁ vb. 1. a (se) compensa, a (se) contrabalansa, a (se) cumpăni, a precumpăni, (livr.) a (se) pondera. (Două forţe care se ~.) 2. v. compensa.
(Dicţionar de sinonime)

ECHILIBRÁT adj. 1. v. armonios. 2. v. calculat. 3. cuminte, cumpănit, raţional, rezonabil, (înv.) rezonat. (Un om ~.) 4. v. cumpătat.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) echilibra ≠ a (se) dezechilibra
(Dicţionar de antonime)

Echilibratdezechilibrat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ec ech echi echil echili

Cuvinte se termină cu literele: at rat brat ibrat librat