eclectism dex - definiţie, sinonime, conjugare

eclectism

ECLECTÍSM s.n. 1. Îmbinare mecanică, hibridă a unor puncte de vedere sau concepţii eterogene sau opuse; lipsă de consecvenţă în convingeri, în teorii.2. Sistem de gîndire neunitar, care, fără a se întemeia pe idei originale, alege din diverse sisteme de gîndire, stiluri artistice etc. ceea ce i se pare mai bun. – Din fr. éclectisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ECLECTÍSM n. 1) Îmbinare mecanică a mai multor idei sau concepţii eterogene sau opuse. 2) Lipsă de consecvenţă în convingeri sau idei. 3) Curent filozofic care întruneşte elemente din mai multe sisteme filozofice. [Sil. e-cle-] /<fr. éclectisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ECLECTÍSM s.n. 1. Îmbinare mecanică a unor idei, concepţii, puncte de vedere eterogene şi opuse. ♦ Neconsecvenţă în convingeri; starea celui eclectic. 2. (Arhit., arte) Îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite sau din diferitele mijloace personale de exprimare ale unor artişti consacraţi. [ < fr. éclectisme].
(Dicţionar de neologisme)

ECLECTÍSM s. n. 1. îmbinare mecanică a unor idei, concepţii, puncte de vedere eterogene şi opuse. ♢ lipsă de consecvenţă în convingeri, în teorii. 2. sistem de concepţii care, fără a se întemeia pe idei originale, alege din diverse sisteme de gândire ceea ce pare mai adecvat. ♢ (arhit., arte) îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite sau din diferitele mijloace personale de exprimare ale unor artişti consacraţi. (< fr. éclectisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

eclectísm s. n. (sil. -clec-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ec ecl ecle eclec eclect

Cuvinte se termină cu literele: sm ism tism ctism ectism