ecranul dex - definiţie, sinonime, conjugare

ecranul

[Sinonime]
ECRÁN, ecrane, s.n. 1. Suprafaţă mată, de obicei albă, de pânză, de hârtie etc., întinsă vertical, pe care se proiectează imagini produse de aparate de proiecţie, folosită în cinematografie, în laboratoare etc.; p. ext. cinematograf. ♢ Ecran cinematografic = ansamblu format din carcasă, ramă şi ecranul propriu-zis, confecţionat din pânză acoperită cu o soluţie specială. Micul ecran = televizor; p. ext. televiziune. Ecran luminescent = perete de sticlă, plan sau uşor curbat, acoperit cu un strat care devine luminescent în punctele de incidenţă cu fasciculele de radiaţii electromagnetice, folosit în tuburile catodice, în instalaţii de raze X etc. 2. (Tehn.) Perete sau înveliş de protecţie împotriva anumitor acţiuni fizice. – Din fr. écran.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ECRÁN ~e n. 1) Suprafaţă (de obicei albă) pe care se proiectează imagini reale cu ajutorul unor aparate optice. ~ lat. ♢ Micul ~ televizor. 2) Perete sau înveliş de protecţie contra unor acţiuni fizice (acustice, electrice, magnetice etc.) exterioare. [Sil. e-cran] /<fr. écran
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ECRÁN s.n. 1. Suprafaţă (albă) pe care se proiectează imaginile cu un aparat de proiecţie; (p. ext.) cinematograf. ♢ Micul ecran = televizor; (p. ext.) televiziune. 2. Perete, înveliş de protecţie făcut împotriva unor acţiuni fizice. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. écran].
(Dicţionar de neologisme)

ECRÁN s. n. 1. suprafaţă mată (albă) pe care se proiectează imaginile cu un aparat de proiecţie; (p. ext.) cinematograf. o micul ~ = televizor. (p. ext.) televiziune. 2. perete, înveliş de protecţie contra factorilor fizici externi. (< fr. écran)
(Marele dicţionar de neologisme)

ecran, ecrane s.n. faţă, figură. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

ecrán s. n. (sil. -cran), pl. ecráne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MICUL ECRÁN s. v. televizor.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ec ecr ecra ecran ecranu

Cuvinte se termină cu literele: ul nul anul ranul cranul